Feltörte a Nemzeti Nyomozó Iroda informatikai rendszerét, tizenöt évre ítélték

bűnügy
2022 november 22., 16:57

Tizenöt év fegyházbüntetésre ítéltek egy férfit, aki feltörte a Nemzeti Nyomozó Iroda informatikai rendszerét, írja az NNI közleménye. A férfi kereskedett is a megszerzett adatokkal: a közlemény szerint közel 16 millió forintot kereshetett így.

A férfi egy távoli hozzáférést biztosító alkalmazáson keresztül fért hozzá a sértettek informatikai eszközeihez, a billentyűzetleütések naplózásával megszerezte többek közt a bankkártya-adataikat és az internetbank jelszavaikat is. Majd átutalásokat hajtott végre, mobilegyenlegeket töltött fel, emelt díjas vásárlásokat végzett, koncert-, busz-, vonat- és parkolójegyeket vett, ételt rendelt és online fogadási oldalakon is játszott.

Miután az egyik hozzátartozóját is kihallgatták az ügyben, a férfi egy e-mailt is írt az NNI-nek, amelyben megfenyegette őket: nyilvánosságra hozza az adatokat, ha tovább folytatják ellene a nyomozást. A tizenöt éves börtönbüntetés mellett tíz évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és 200 ezer forint pénzbüntetést is kell fizetnie.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.