Költségvetési csalás miatt körözi a rendőrség KGBélát

bűnügy
2022 november 22., 17:06
comments 5

A Jobbik volt EP-képviselőjét szeptember végén ítélte 5 év fegyházra a bíróság kémkedés miatt. A Kúria akkor költségvetési csalás és magánokirat-hamisítás vétségében is bűnösnek mondta ki Kovács Bélát. Kovács azonban az utolsó hírek szerint Moszkvába költözött, ahol az egykor kémképzőnek is tartott Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) dolgozik. Ezért nemzetközi elfogatóparancsot is kilátásba helyeztek ellene. Kedden költségvetési csalás miatt rendelt el körözést ellene a Budapest Környéki Törvényszék Büntetés Végrehajtási Csoportja.

photo_camera Fotó: police.hu

Kovács 2009 és 2017 között volt a Jobbik EP-képviselője, az Alkotmányvédelmi Hivatal azzal vádolta, hogy Oroszországnak kémkedett. A vád szerint orosz ügynököknek adott át információkat az EU intézményeinek bomlasztását segítendő.

Az ügyet videóban is összefoglaltuk:

link Forrás

Az ügy a 2014-es (parlamenti és EP) választások fontos témája volt, és a Jobbik akkoriban jellemzően oroszbarát és EU-ellenes politikáját is részben az ő befolyásához kötötték. Ügye komoly nemzetközi figyelmet keltett. A Kovács elleni 2014-es feljelentés után csak 2017-ben indult nyomozás. A képviselő mindvégig azt állította, hogy ő nem kém. Abban az évben Kovács kilépett a Jobbikból, és 2018-ban visszavonult a politikától is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.