Máig nem tudni biztosan, mi történt a Szíriában elrabolt brit fotóriporterrel

külföld
2022 november 22., 08:06

Kedden tíz éve, hogy az Iszlám Állam elrabolta John Cantlie brit fotóriportert, írja a BBC. Valószínűleg ő az egyetlen külföldi, akit foglyul ejtettek, de nem hozták nyilvánosságra, ahogy kivégzik vagy szabadon engedik.

Többször felbukkant a szervezet videóiban, de nem tudni biztosan, mi lett a sorsa. Halálát csak feltételezik, mivel a holtteste sosem került elő, de a családja nemrég megtartotta a temetését.

photo_camera John Cantlie 2012 októberében Fotó: -/AFP

Cantlie 2012-ben utazott Szíriába, miután dolgozott Afganisztánban és a Himaláján is, hogy kövesse a polgárháborút. Még abban az évben, júliusban elfogta egy szélsőséges szervezet, majd meglőtték, miközben menekülni próbált. Végül kiszabadították, és hazatét Nagy-Britanniába, mégis visszament Szíriába.

2012 novemberében, nem sokkal azután, hogy átlépte a török-szíriai határt, elfogták az Iszlám Állam fegyveresei. Éveken keresztül rendszeresen szerepeltették a szervezet propagandaanyagaiban, arra kényszerítve, hogy az Iszlám Állam üzeneteit visszhangozza.

2016 decemberében, Moszulban látták utoljára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.