Megalakult a nemzeti tőkeholding

gazdaság
november 22., 9:50
comments 9

November 17-i bejegyzésével megalakult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. Az intézmény felállításával egy központilag irányított, hatékony, állami hátterű finanszírozási rendszer jön létre, amely hozzájárul, hogy mintegy 1000 milliárd forintnyi új forrás kerüljön a gazdaságba, jelentette be keddi közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. vezetésére Katona Bencét, a Hiventures Zrt. vezérigazgatóját kérte fel a miniszter, aki a tőkeholding vezetőjétől elvárja, hogy tegye hatékonyabbá és eredményesebbé az állami hátterű tőkealapok működését, és olyan keretrendszert működtessen, amely érdemben járul hozzá a hazai vállalkozások fejlesztéséhez és megerősítéséhez, a külföldön eszközölt befektetések elősegítéséhez, továbbá a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez.

A Hiventures Zrt. állami cég, amiről korábban a G7 azt írta, Kelet-Európa egyik legaktívabb és legjelentősebb kockázatitőke-befektetője. Bár a cég adófizetői pénzeket kezel, a lap nem talált pontos elszámolást ezek elköltéséről. Az egyik tőkealap a „Divat & Design” nevet viseli, aminek ötletét a G7 szerint Orbán Ráhelhez kötik startup-körökben .

photo_camera Nagy Márton Fotó: Németh Dániel/444

A korábbi bejelentés szerint 2023 elejétől kizárólag a Nemzeti Tőkeholding Zrt. keretében lehet felállítani új tőkealapot. Ebbe tagozódik be mindegyik, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez és a Magyar Export-Import Zrt.-hez kapcsolódó állami hátterű tőkealap.

Lóga Máté államtitkár korábban azt mondta, azért van szükség a nemzeti gigaholdingra, mert jelenleg „nem normális” a tőkealapok működése, túlságosan széttagoltnak tartják a piacot, és problémának látják azt is, hogy az alapok harmada alulteljesít.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt