Megalakult a nemzeti tőkeholding

gazdaság
2022 november 22., 09:50

November 17-i bejegyzésével megalakult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. Az intézmény felállításával egy központilag irányított, hatékony, állami hátterű finanszírozási rendszer jön létre, amely hozzájárul, hogy mintegy 1000 milliárd forintnyi új forrás kerüljön a gazdaságba, jelentette be keddi közleményében Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A Nemzeti Tőkeholding Zrt. vezetésére Katona Bencét, a Hiventures Zrt. vezérigazgatóját kérte fel a miniszter, aki a tőkeholding vezetőjétől elvárja, hogy tegye hatékonyabbá és eredményesebbé az állami hátterű tőkealapok működését, és olyan keretrendszert működtessen, amely érdemben járul hozzá a hazai vállalkozások fejlesztéséhez és megerősítéséhez, a külföldön eszközölt befektetések elősegítéséhez, továbbá a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez.

A Hiventures Zrt. állami cég, amiről korábban a G7 azt írta, Kelet-Európa egyik legaktívabb és legjelentősebb kockázatitőke-befektetője. Bár a cég adófizetői pénzeket kezel, a lap nem talált pontos elszámolást ezek elköltéséről. Az egyik tőkealap a „Divat & Design” nevet viseli, aminek ötletét a G7 szerint Orbán Ráhelhez kötik startup-körökben .

photo_camera Nagy Márton Fotó: Németh Dániel/444

A korábbi bejelentés szerint 2023 elejétől kizárólag a Nemzeti Tőkeholding Zrt. keretében lehet felállítani új tőkealapot. Ebbe tagozódik be mindegyik, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez és a Magyar Export-Import Zrt.-hez kapcsolódó állami hátterű tőkealap.

Lóga Máté államtitkár korábban azt mondta, azért van szükség a nemzeti gigaholdingra, mert jelenleg „nem normális” a tőkealapok működése, túlságosan széttagoltnak tartják a piacot, és problémának látják azt is, hogy az alapok harmada alulteljesít.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.