Undorítónak tartja Orbán nagy-magyarországos sálját a szlovák külügyminiszter

POLITIKA
2022 november 22., 19:46
comments 35

A magyar miniszterelnök vasárnap egy olyan sálban nézte végig a görög-magyar meccset a Puskás Aréna VIP-jából, amit két Nagy-Magyarország díszített. Mindez pedig nem valamilyen lesifotóból derült ki, hanem Orbán Viktor tett ki egy videót arról, ahogy ebben a darabban cseveg Dzsudzsák Balázzsal.

photo_camera Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Orbán sáljára hétfőn Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter is reagált az oldalán: „A szlovákiai magyarok itthon vannak és ide tartoznak, mint minden más állampolgár. Polgáraink. De aminek nincs helye a kapcsolatainkban, az az irredentizmus és a revizionizmus. Hogy hová vezetnek az ilyen érzelmek és tervek, azt láttuk 1939-ben, és látjuk ma Ukrajnában az orosz agresszió alatt.”

Majd az undor szóval írta le, mit érez a magyar miniszterelnök viselkedésével kapcsolatban.Orbán sáljáról Andrej Stančík (OľaNO) külügyi államtitkár azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök megnyilvánulása rendkívül érzéketlen, különösen az ukrajnai háborúra való tekintettel, ami során Oroszország birtokba vette a szomszédos ország területének egy részét. Hangsúlyozta, Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része. Nem tudja elképzelni, hogyan kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál. „Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes.” Az Európai Parlament alelnöke, Michal Šimečka (Progresszív Szlovákia) is kifogásolta Orbán sálját. „A politikában számítanak a szimbólumok is. Amikor egy szomszédos ország miniszterelnöke nagy-magyarországos sálat tesz a nyakába, tagadva az önálló Szlovákia létezését, az veszélyes jelkép.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a Twitteren azt írta: „Európa a második világháború vége óta a legnagyobb biztonsági és gazdasági kihívásokkal néz szembe. Az országok egysége és együttműködése az EU-ban most kulcsfontosságú. Orbán Viktor magyar miniszterelnök provokációja elfogadhatatlan. Teljesen megértem szlovák és más barátaink bosszúságát.”

Orbán Viktor igyekezett egy Facebook-poszttal lezárni a kérdést, de csütörtökön meg kell jelennie Kassán, a V4-es csúcson, ahol valamiféle választ kell adnia arra, mégis hogyan is viszonyul a sálja a környező országok területi integritásához.

A szimbólum miatt az ukrán külügy is bekérette a magyar nagykövetet, ami szintén nem egy szerencsés helyzet két héttel azután, hogy Vlagyimir Putyin azt mondta, többek között Magyarországnak is lehetnek területi követelései Ukrajnával szemben. Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője azt mondta: „A revizionizmus eszméinek magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez.

A román külügy szerint a magyar miniszterelnök gesztusa „nyilvánvalóan ellentétben áll a kétoldalú párbeszéd újraindítását övező nyitottsággal”, és elfogadhatatlannak tartanak mindenfajta revizionista megnyilvánulást.

Bár Andrej Plenković horvát miniszterelnök nem nézte meg a videót, de az irredenta sálról azt mondta: „Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti, bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra, ez nem opció.” A horvátokat Orbánnak a nyáron már sikerült felháborítania azzal, hogy azt mondta: elvették a tengereinket. Ekkor a horvát külügy szintén bekérette a magyar nagykövetet, a magyarországi nagykövetük pedig Szijjártó Péteréktől kért magyarázatot Orbán Viktor egyik interjúrészlete miatt.

Az osztrák külügy a Politicónak reagált Orbán sáljára:

„Vetettünk egy gyors pillantást a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, és ez igazolta a sejtésünket, hogy a Magyar Királyság 100 évvel ezelőtt megszűnt. Erről a fejleményről a lehető leghamarabb tájékoztatni fogjuk magyar szomszédainkat.”

Korábban a TV2 riportjából derült ki, hogy 2005 környékén Orbán Volkswagen Golfját szintén egy Nagy-Magyarország-matrica díszítette:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.