ENSZ: Tavaly mintegy 45 ezer nőt és lányt öltek meg a családtagjai

nők elleni erőszak
november 23., 18:15
comments 3

Az ENSZ legújabb adatai alapján

2021-ben óránként több mint öt nőt és lányt öltek meg a családtagjai.

A tavalyi évben 81 100 nő lett gyilkosság áldozata, és több mint felük, 45 000 nő haláláért a férje, élettársa vagy más rokona volt felelős. Az ENSZ szerint ez riasztóan sok, de a nőgyilkosságok valós száma még ennél is sokkal magasabb lehet. 2021-ben tízből négy esetet nem számoltak a nőgyilkosságok közé, mert nem állt hozzá rendelkezésre megfelelő adat.

photo_camera Nőgyilkosságok áldozatainak emlékére állított keresztek Mexikóban. Fotó: EYEPIX/NurPhoto via AFP

A legtöbb, családtag által elkövetett nőgyilkosság (17 800) Ázsiában történt, ugyanakkor a kutatások szerint Afrikában sokkal nagyobb a rizikója annak, hogy egy nőt vagy lányt megöl egy családtagja. A koronavírus-járvány alatt egyértelműen megnőtt a nőgyilkosságok aránya Észak-Amerikában, illetve Nyugat- és Dél-Európában.

„Ahhoz, hogy megállítsuk a nők és lányok nemi alapú meggyilkolásának minden formáját, mindenhol, minden áldozatot meg kell számolnunk, és jobban meg kell értenünk a nőgyilkosságok kockázatait és mozgatórugóit annak érdekében, hogy jobb és hatékonyabb megelőzési és büntetőjogi válaszokat tudjunk kidolgozni” - mondta Ghada Waly, az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának igazgatója. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt