Most már tényleg ki kell adni Donald Trump adóbevallását

külföld
2022 november 23., 05:24
comments 1

Az amerikai legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, ki kell adni Donald Trump adóbevallását annak a képviselőházi bizottságnak, amely az újrázni készülő volt elnök vagyonosodását vizsgálja. Donald Trump még nem reagált, de korábban elmondta, szerinte politikailag motivált az adóbevallását látni akaró bizottság működése.

Augusztusban már egy fellebbviteli bíróság döntött arról, hogy az adóbevallást igénylő bizottság kérelme megalapozott, a papírok megismerése hozzátartozik törvényhozási munkájukhoz. A bírói testület ítéletében megállapította, hogy az iratokra benyújtott igény nem sérti meg a hatalmi ágak elválasztásának alkotmányos alapelvét. Trump ügyvédjei azonban ezután a legfelsőbb bírósághoz fordultak, ahol mostanáig kellett várni az ítéletre.

Donald Trump Mar-a-Lagói házában mond beszédet 2022. november 15-én.
photo_camera Fotó: JOE RAEDLE/Getty Images via AFP

A képviselőház költségvetési bizottsága először 2019-ben próbált meg hozzájutni az akkor hivatalban lévő elnök adóbevallásához, majd 2021-ben újabb kérvényt adott be a 2015 és 2020 közötti iratokra, arra hivatkozva, hogy már nem hivatalban lévő elnökről van szó, akire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely állampolgárra.

Januárban ugyanakkor a képviselőházban át fogják venni a többséget a republikánusok a félidős választások eredményének köszönhetően, ez pedig befolyásolhatja a bizottság munkáját.

Trump volt az első elnök az elmúlt négy évtized során, aki nem hozta nyilvánosságra az adóbevallását, igyekezett titokban tartani vagyonának részleteit, leginkább az ingatlanbizniszben utazó Trump Organization tevékenységét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.