Novák Katalin fogadta a Háttér Társaságot, és megígérte, hogy ezután kikéri a véleményüket melegjogi kérdésekben

lmbtq
2022 november 23., 15:18
comments 14

A köztársasági elnök szerda délelőtt a Háttér Társaság képviselőivel beszélgetett a Sándor-palotában, miután a melegjogi szervezet találkozót kért tőle. „Azokról a problémákról beszéltünk, amelyeket ők most a legfontosabbnak éreznek” - írta Novák Katalin Facebook-oldalán, ám ennél bővebben nem részletezte őket.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője kérdésünkre elmondta, hogy összesen öt témáról volt szó részletesen és ezekkel kapcsolatban konkrét kéréseket is megfogalmaztak, Novák Katalin pedig ígéretet tett arra, hogy a jövőben kikéri majd a véleményüket az LMBTQI-embereket érintő kérdésekben.

Novák Katalin, vele szemben a Háttér Társaság képviselői.
photo_camera Novák Katalin, vele szemben a Háttér Társaság képviselői. Fotó: Facebook / Novák Katalin

A Háttér Társaság kérései a következők voltak:

Álljon ki a társadalmi kisebbségek mellett, az őket érő támadásokat, gyűlöletbeszédet nyíltan ítélje el. Az elmúlt két évben ugyanis nőtt az LMBTQI-embereket érő erőszakos támadások száma, és a politikai életben is szaporodnak a homofób, transzfób kijelentések.

Nyújtson be olyan törvényjavaslatot, amivel újra lehetővé válik a nem, és ehhez kapcsolódóan a név megváltoztatása. A transz emberek mindennapjait ugyanis megnehezíti, hogy okmányaikban egy olyan név és nem szerepel, amely nem tükrözi identitásukat és megjelenésüket. A szervezet szerint ha Göncz Árpád köztársasági elnök élt azzal a jogával, hogy törvényt kezdeményezzen, akkor Novák Katalin is megteheti.

Ne írja alá az elnöksége alatt a parlament által esetlegesen megszavazott, az LMBTQI-emberek biztonságát, szabadságát vagy egyenlőségét csorbító törvényeket. A feladatai közé tartozik ugyanis kiállni a társadalmi kisebbségekért, és biztosítani, hogy a törvények ne csorbítsák az ő biztonságukat, szabadságukat vagy egyenlőségüket.

Szorgalmazza az állami intézményeknél, szerveknél dolgozó személyek edukálását, a hivatalokban befogadó szemlélet alkalmazását. A Háttér Társaság szerint az ilyen képzés segítené az LMBTQI-emberek mindennapi ügyintézését, mert nagyobb bizalommal fordulnának az igazságszolgáltatás és rendfenntartás felé.

Juttassa el a döntéshozókhoz a HIV kombinációs prevenció bevezetésének fontosságát. Az UNAIDS által meghatározott, három pillérből álló HIV kombinációs prevenció az egyik leghatékonyabb eszköz a HIV-fertőzés terjedésének visszaszorításában, melyet már a világ számos országában bevezettek, és nagy hatékonysággal működik. Ebbe beletartozik többek közt az eszközök egyszerűsített elérhetősége, a megfelelő társadalmi környezet megteremtése és a megfelelő szexuális felvilágosító programok, információs kampányok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.