Rétvári a KRÉTA feltöréséről: Dollárbaloldal!!4

POLITIKA
2022 november 23., 06:26
comments 27

A Belügyminisztérium államtitkára egyszerűen nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a tárca indított-e bármilyen vizsgálatot a KRÉTA rendszer feltörésével kapcsolatban. November elején derült ki, hogy adathalászos módszerrel támadták meg a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer fejlesztőcégét, a behatolók így olyan belső adatbázisokhoz férhettek hozzá, amik a magyar közoktatásban dolgozók, tanulók, valamint a tanulók szüleinek személyes, érzékeny adatait tartalmazzák. A Telex cikke szerint az informatikusok tudtak az illetéktelen hozzáférésről, de megpróbálták eltussolni azt. Az ügy miatt Jámbor András független országgyűlési képviselő szimpla kérdéseket intézett a Belügyminisztériumhoz, többek közt arra lett volna kíváncsi, hogy

  • vizsgálta a Belügyminisztérium, hogyan történt az adatok ellopása? Tett bejelentést a NAIH felé a minisztérium? Indult vizsgálat ennek nyomán?
  • Az adatvédelmi incidensről tájékoztatták-e az érintett diákokat, szüleiket, tanáraikat?
  • Ki vállalja a felelősséget az adatvédelmi incidensért? Milyen következmények várhatóak?

Egyetlen kérdésére sem kapott választ.

Rétvári Bence államtitkár megkerülte a Belügyminisztérium vizsgálatáról szóló kérdést, a többit pedig figyelmen kívül hagyta. Válasza szerint a tárca a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság hivatalból indított vizsgálatának eredményét várja, minden további lépés annak eredményétől függ.

A KRÉTA feltöréséről nem közölt többet Rétvári, inkább dollárbaloldazni kezdett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.