Zelenszkij az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kéri a legújabb orosz rakétacsapások miatt

háború
2022 november 23., 20:12
comments 2

Volodimir Zelenszkij utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a legújabb orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

„Civilek meggyilkolása, a polgári infrastruktúra lerombolása terrorcselekmények. Ukrajna továbbra is határozott választ követel a nemzetközi közösségtől ezekre a bűncselekményekre” – közölte az ukrán elnök.

Volomidir Zelenszkij ukrán elnök tavaly szeptember 30-án Kijevben.
photo_camera Zelenszkij szeptember 30-án Kijevben. Illusztráció: Ukrán Elnöki Hivatal/AFP

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka is elítélte az orosz rakétatámadásokat. „Az ukrán hadsereg legyőzésére képtelen ellenség civilek, hőerőművek, egészségügyi intézmények, sőt csecsemők ellen is hadat visel” – fogalmazott a főparancsnok, utalva arra, hogy egy orosz rakétatámadás során találat ért egy szülészeti osztályt Zaporizzsja megyében, és meghalt egy újszülött.

Azt mondta, az orosz erők 67 rakétát lőttek ki Ukrajnára, ebből csak a fővárosra, Kijevre 30-at. Utóbbiból 20-at semmisített meg az ukrán légvédelem. Országszerte 51 rakétát és öt drónt semmisítettek meg még becsapódás előtt az ukrán erők – közölte.

Zaluzsnij köszönetet mondott a partnerországoknak az Ukrajnának adott légvédelmi és rakétaelhárító rendszerekért, kiemelve, hogy „az európai béke közvetlenül függ Ukrajna stabilitásától és biztonságától”. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.