Zelenszkij az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását kéri a legújabb orosz rakétacsapások miatt

háború
november 23., 20:12
comments 2

Volodimir Zelenszkij utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a legújabb orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

„Civilek meggyilkolása, a polgári infrastruktúra lerombolása terrorcselekmények. Ukrajna továbbra is határozott választ követel a nemzetközi közösségtől ezekre a bűncselekményekre” – közölte az ukrán elnök.

photo_camera Zelenszkij szeptember 30-án Kijevben. Illusztráció: Ukrán Elnöki Hivatal/AFP

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka is elítélte az orosz rakétatámadásokat. „Az ukrán hadsereg legyőzésére képtelen ellenség civilek, hőerőművek, egészségügyi intézmények, sőt csecsemők ellen is hadat visel” – fogalmazott a főparancsnok, utalva arra, hogy egy orosz rakétatámadás során találat ért egy szülészeti osztályt Zaporizzsja megyében, és meghalt egy újszülött.

Azt mondta, az orosz erők 67 rakétát lőttek ki Ukrajnára, ebből csak a fővárosra, Kijevre 30-at. Utóbbiból 20-at semmisített meg az ukrán légvédelem. Országszerte 51 rakétát és öt drónt semmisítettek meg még becsapódás előtt az ukrán erők – közölte.

Zaluzsnij köszönetet mondott a partnerországoknak az Ukrajnának adott légvédelmi és rakétaelhárító rendszerekért, kiemelve, hogy „az európai béke közvetlenül függ Ukrajna stabilitásától és biztonságától”. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt