2024-től feloldhatják a folyadékokra és laptopokra vonatkozó repülőtéri biztonsági szabályokat az Egyesült Királyságban

külföld
november 24., 6:31
comments 4

Eltörölhetik a kézipoggyászban lévő folyadékokra és laptopokra vonatkozó biztonsági korlátozásokat a repülőtereken 2024-től az Egyesült Királyságban. A kormány azt fontolgatja, hogy két éven belül bevezeti a kórházakban használt CT-szkennerekhez hasonló technológiát, bár a végső döntés még nem született meg.

Jelenleg a kézipoggyászukban az utasok legfeljebb 100 ml-es palackokban vihetnek magukkal folyadékot, amit egyetlen átlátszó, újrazárható műanyag zacskóba kell helyezniük, amikor áthaladnak a repülőtéri biztonsági ellenőrzésen. A jelenlegi szabályok 2006 novembere óta vannak érvényben.

photo_camera A British Airways gépei a Heathrow reptéren - Fotó: AFP/Artur Widak/NurPhoto Fotó: Artur Widak

A nagyobb brit repülőterek 2024 közepéig kaptak határidőt a korszerűbb szkennerek felszerelésére. A repülőtéri biztonsági ellenőrzésnél a legnagyobb késedelmeket az utasok okozzák, akik nem veszik ki a csomagjukból a tárgyakat, vagy a megengedettnél nagyobb palackokkal és krémekkel utaznak.

Az új technológia, amit a londoni Heathrow repülőtéren 2017 óta tesztelnek, lehetővé teszi a személyzet számára, hogy ráközelítsen a táska tartalmára, és a képeket elforgassa az ellenőrzéshez. Az új szkennereket már évek óta használják az amerikai repülőterek.

A Heathrow vezérigazgatója, John Holland-Kaye a Timesnak azt mondta, hogy lassan vezetik be az új technológiát. „Most kezdtük el a 3. terminál biztonsági területének bővítését, ami több CT-szkennerrel fog majd rendelkezni. Addigra már megszokott lesz, hogy a folyadékok a táskákban maradhatnak.”

Mark Harper közlekedési miniszter azt mondta, hogy a folyadékokra vonatkozó szabályokat felülvizsgálják. „De jelenleg a repülőgépekre felvihető folyadékokra szigorú korlátozások vonatkoznak.” (The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt