A kínai szurkolóknak az otthonukba bezárva kell nézniük, ahogy Katarban a fél világ maszk nélkül tombol

foci
2022 november 24., 14:30
comments 15

A kínai állami média nagy figyelmet szentel a katari futball-világbajnokságnak, aminek köszönhetően az ország népe számára világossá vált a különbség a kemény vonalas zéró covid elvet követő járványkezelés és a világ többi részein alkalmazott, a kínaihoz képest sokkal lazább korlátozások között.

Hszi Csin-ping kínai elnök is kedveli a focit.
photo_camera Hszi Csin-ping kínai elnök is kedveli a focit Fotó: PETER MUHLY/AFP

Kínában épp rekordokat döntöget a koronavírus, a szigorú korlátozások ellenére a legmagasabb megbetegedésszámot regisztrálták a világjárvány kezdete óta.

Az országban kedvelt sport a foci, a nemzeti műsorszolgáltató, a CCTV közvetíti a meccseket, az állami média pedig a vb-re ki nem jutott Kína katari jelenlétét próbálja erősíteni: a nyitórendezvényen részt vettek zászlóvivőik, valamint két óriáspandát is küldtek az eseményre.

photo_camera A két kínai panda egyike Fotó: DENOUR/AFP

Ugyanaz a bolygó?

Hiába várták sokan Kínában a világbajnokságot, a közös meccsnézéseket a nagyobb városokban szinte teljesen ellehetetlenítették a lezárások. Kocsmák és éttermek helyett az emberek otthon nézik a meccseket a családjukkal, írta Global Times. Amikor a fél világ szabadon szurkol, felerősödik az elszigeteltség érzése.

A Twitterhez hasonló Weibo közösségimédia-oldalon egyre-másra jelennek meg a kontrasztra reagáló posztok. „A világ egyik oldalán karnevál zajlik, a világbajnokság, a másikon a szabályok szerint öt napig nem lehet közterületre menni”, írták. Volt, aki azt furcsállotta, hogy nincsenek külön ülések, hogy az emberek távolságot tudjanak tartani, és senki sincs fehér-kék orvosi ruhában a pálya szélén.

Mások felháborodtak a nyugati országok hozzáállásán, mivel a WHO szerint a koronavírus-járvány továbbra is „akut globális vészhelyzetnek” számít.

Kínában három éve zárnak le városrészeket, az emberek egyre frusztráltabbak, több tüntetés is kirobbant a járványkezelési módszer ellen. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.