Erőszakos tüntetés robbant ki Kantonban Kína „zéró Covid”-politikája ellen

járvány
2022 november 15., 14:01
comments 1

A dél-kínai ipari metropolisz, Kanton lakóinak tömegei szegték meg a covidlezárásokat, és összecsaptak a rendőrséggel, miközben a koronavírus-járvány elleni szigorú megfékezések miatti harag egyre nő.

Néhányan felborítottak egy rendőrautót, és ledöntötték a covidellenőrző korlátokat. Végül rohamrendőröket telepítették a környékre.

Ez Kanton legrosszabb koronavírus-járványát követi 2019 vége óta.

A rossz gazdasági adatok közepette Kína „nulla Covid-politikája” óriási feszültségeket okoz, főleg, hogy Kanton egyik kerületében kijárási tilalom is van.

Koronavírus-tesztelés Kantonban július 31-én.
photo_camera Koronavírus-tesztelés Kantonban július 31-én. Fotó: STR/AFP

A környék sok szegényebb vándormunkásnak ad otthont. Arra panaszkodtak, hogy nem kapnak fizetést, ha nem tudnak megjelenni dolgozni, valamint hogy élelmiszerhiány van meg egekbe szöknek az árak, miközben folyamatos a koronavírus-ellenőrzés.

Több éjszakán át dulakodtak a fehér ruhás Covid-megelőzés végrehajtóival, majd hétfőn éjszaka a düh hirtelen kitört Kanton utcáin „tömeges elégedetlenségből” – írja a BBC.

Szerepet játszottak a megalapozatlan pletykák is, elterjedt a híre, hogy a tesztelő cégek hamisítják a PCR-eredményeket, hogy mesterségesen növeljék a fertőzések számát, ezzel több pénzt keresve. Az ország északi részén a koronavírusról szóló pletykák is növeli a nyomást.

Hopej tartomány tisztviselői bejelentették, hogy Sicsiacsuang városa leállítja a tömeges tesztelést. Ez azonban olyan feltételezésekhez vezetett, hogy a populációt kísérleti egérként használják fel arra, hogy nyomon kövessék, mi történne, ha a vírus ellenőrizetlenül terjed.

Az erről szóló vita a közösségi médiában #ShijiazhuangCovidprevention hashtag alatt fut. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.