A törökök behatolnak Szíriába

külföld
2022 november 24., 06:37
comments 3

Törökország közölte, hogy szárazföldi hadműveletet indít a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) ellen, írja a BBC. Az elmúlt négy napban légicsapások érték Szíriát és Irakot.

Recep Tayyip Erdogan elnök arra figyelmeztetett, hogy a légicsapások - amelyekről védelmi minisztere azt állította, hogy 254 terroristát „semlegesítettek” - „csak a kezdet”.

Törökország a kurd csoportokat tette felelőssé a közelmúltban Isztambulban elkövetett halálos bombatámadásért. Az YPG tagadta, hogy közük lenne az esethez, és azt állítják, az északkelet-szíriai csapásokban 30 civil és 11 harcosuk halt meg.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint a török támadások „közvetlenül veszélyeztették” az Iszlám Állam ellen Szíriában küzdő amerikaiak biztonságát.

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF), az Egyesült Államok által támogatott milíciaszövetség azzal vádolta Törökországot, hogy az isztambuli merényletet csak ürügyként használták fel egy régóta tervezett, határokon átnyúló támadás megindításához.

A török hadsereg 2016 óta három nagyszabású hadműveletet indított a szövetséges szíriai lázadócsoportokkal Észak-Szíriában, és a határ több mint 325 kilométeres szakaszán húzódó területet tart ellenőrzése alatt. A legutóbbi, 2019-es művelet során Törökország elfoglalta a Tal Abyad és Ras al-Ain városok közötti területet, ezután Oroszország közvetítésével tűzszünetet kötöttek.

Törökország terrorista csoportnak tekinti az YPG-t, és ragaszkodnak ahhoz, hogy az a Kurd Munkáspárt (PKK) egyik karja, ami évtizedek óta küzd a törökországi kurd autonómiáért. A PKK tagadta, hogy köze lenne az isztambuli robbantáshoz.

Erdogan elnök csütörtökön a parlamentben tartott beszédében azt mondta, hogy Törökország „minden eddiginél erősebb” eltökéltséggel fogja biztosítani a Szíriával közös határát, és tartja magát a „biztonsági folyosó” létrehozásához.

„Folytatjuk a légicsapásokat, és a számunkra legmegfelelőbb időben keményen lecsapunk a terroristákra szárazföldön is” - mondta.

A Szíriai Rádió és Televízió hivatalos Telegram-csatornája által 2022. november 23-án közzétett képen egy meg nem nevezett létesítményben tomboló tűz látható, ami állítólag egy török légicsapást követően keletkezett az északkelet-szíriai Haszaka tartományban található Tal Awdah közelében.
photo_camera A Szíriai Rádió és Televízió hivatalos Telegram-csatornája által 2022. november 23-án közzétett képen egy meg nem nevezett létesítményben tomboló tűz látható, ami állítólag egy török légicsapást követően keletkezett az északkelet-szíriai Haszaka tartományban található Tal Awdah közelében. Fotó: -/AFP

Az SDF parancsnoka, Mazloum Abdi az Al-Monitornak azt mondta, hogy szerinte szülővárosa, Kobane lesz az „igazi célpontja” bármilyen szárazföldi támadásnak, és állította, az isztambuli támadást „a Törökország ellenőrzése alatt működő szíriai ellenzéki csoportok követték el”.

Abdi szerint Oroszország és az Egyesült Államok nem tesz eleget Törökország visszatartásáért. Oroszország, a szíriai kormány szövetségese figyelmeztette Törökországot, hogy egy teljes körű szárazföldi támadás az erőszak eszkalációjához vezethet.

„Reméljük, hogy érveinket meghallgatják Ankarában, és más megoldást találnak a probléma megoldására” - mondta az ügyben tárgyaló Alekszandr Lavrentyev szerdán, a kazahsztáni tárgyalásokat követően.

Az Egyesült Államok, Törökország NATO-szövetségese figyelmeztetett, hogy bármilyen eszkaláció hatással lehet az Iszlám Állam elleni harcra. Az Egyesült Államok az YPG-re és az SDF más katonai szervezeteire is számíthatott az Iszlám Állam elleni küzdelemben Kelet-Szíriában.

Az SDF szerdán közölte, hogy öt török légicsapás az al-Hol fogolytábort őrző kurd biztonsági erőket célozta, ahol az Iszlám Állam állítólagos katonáinak a hozzátartozóit tartják fogva.

Az amerikai hadsereg eközben közölte, hogy egy török dróntámadás kedden, ami Mazloum Abdi főhadiszállása ellen irányult, veszélybe sodorta az amerikai csapatokat. Az SDF szerint a csapás megölte két harcosukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.