Aranyérme bizonyítja, hogy a „kamu” római császár mégis létezett

régészet
2022 november 24., 09:06

Egy ókori aranyérme bizonyítja, hogy mégis valós volt a történelemkönyvekben eddig kitalált személyként szereplő római császár - írja a BBC.

A Sponsianus nevével és arcképével ellátott érmét több mint 300 évvel ezelőtt találták meg Erdélyben, ami egykor a Római Birodalom távoli előőrse volt. Mivel az érmét hamisítványnak hitték, egyszerűen elzárták egy múzeum raktárában.

Most azonban tudósok újra megvizsgálták, és úgy vélik, a mikroszkóp alatt látható karcolásnyomok azt bizonyítják, hogy már kétezer évvel ezelőtt forgalomban lehetett.
A kutatást vezető Paul Pearson professzor, a University College London kutatója a BBC Newsnak azt mondta, megdöbbentette a felfedezés.

„Amit találtunk, az egy császár. Egy olyan alak volt, akiről azt hitték, hogy kitalált személy, és a szakértők teljesen leírták. „De mi úgy gondoljuk, hogy valódi volt, és hogy volt szerepe a történelemben”.

photo_camera Fotó: PEARSON ET AL., 2022, PLOS ONE

Az érmét 1713-ban találták, és egészen a 19. század közepéig valódi római érmének hitték. Később a szakértők arra jutottak, hogy valószínűleg hamisítvány. 1863-ban Henry Cohen, a Bibliothèque Nationale de France vezető érmeszakértője is megvizsgálta, és azt mondta, hogy nevetségesen ócska hamisítvány.

Pearson professzor a Római Birodalom történetéről szóló könyvéhez végzett kutatásokat, amikor meglátta az érméről készült képeket, és olyan karcolásokat vélt felfedezni a felszínén, amik szerinte csak úgy keletkezhettek, ha forgalomban voltak. Felvette a kapcsolatot a Glasgow-i Egyetem múzeumával, ahol az érmét az eredeti gyűjteményből származó három másik érmével együtt egy szekrényben tároltak, és megkérdezte, hogy dolgozhatna-e az ottani kutatókkal.

Mind a négy érmét nagy teljesítményű mikroszkóp alatt vizsgálták meg, és a PLOS 1 című folyóiratban megerősítették, hogy valóban karcolások voltak azok, amiket a professzor azoknak vélt, és a mintázat azt mutatta, valóban forgalomban lehettek. A kémiai elemzés azt is kimutatta, hogy az érméket több száz éve földbe temették - mondta Jesper Ericsson, a múzeum érmékkel foglalkozó kurátora, aki Pearson professzorral együtt dolgozott a projekten.

A kutatóknak most arra a kérdésre kell választ adniuk, hogy ki volt Sponsianus. Jelenleg úgy vélik, egy katonai parancsnok lehetett, aki kénytelen volt magát a Római Birodalom legtávolabbi és legnehezebben védhető tartománya, Dacia császárává koronázni. Dacia időszámításunk után 260 körül szigetelődött el a Római Birodalom többi részétől a csatározások és a járványok miatt.

Az ellenségektől körülvett és Rómától elszakított Sponsianus valószínűleg a káosz és a háborúk idején vette át a főparancsnokságot, és védte Dacia lakosságát, amíg a rend helyre nem állt, és a tartományt ki nem ürítették időszámításunk után 271 és 275 között.

„A mi értelmezésünk szerint azért volt felelős, hogy fenntartsa az ellenőrzést a katonaság és a polgári lakosság felett, mert körbe voltak kerítve, és teljesen el voltak vágva” - mondta Jesper Ericsson. „A gazdaság működésének fenntartása érdekében úgy döntöttek, hogy saját érmét veretnek.” Ez a teória mindenesetre megmagyarázná, a most újravizsgált érmék miért nem hasonlítanak a római érmékre.

„Lehet, hogy nem tudták, ki volt a valódi császár, mert háború volt" - mondta Pearson professzor. Úgy véli, szükség volt egy parancsnokra, mivel Rómára nem számíthattak.

A kutatók értesítették az erdélyi Nagyszebenben található Brukenthal Múzeum kutatóit, ahol szintén van egy Sponsianus-érme. Ez Samuel von Brukenthal báró, Erdély egykori kormányzójának a hagyatékában található. A báró élete vége felé az érmét tanulmányozta, és állítólag az utolsó dolog, amit tett, az volt, hogy írt egy cetlit, amelyen az állt, hogy „valódi”.

A Brukenthal Múzeum szakemberei történelmi hamisítványnak minősítették az érmét, ahogy mindenki más is. De amikor szembesültek a brit kutatás eredményeivel, meggondolták magukat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.