Letartóztatták az egyik leghíresebb iráni focistát, mert felszólította a kormányt, hogy ne gyilkolja a kurdokat

külföld
2022 november 24., 17:51

Csütörtökön letartóztatták Voria Ghafouri ismert iráni focistát, amiért a közösségi médiában felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a kurdok gyilkolását. Korábban a külügyminiszter kritizálása miatt is őrizetbe vették.

photo_camera Voria Ghafouri Fotó: -/AFP

Ghafouri ugyan nincs ott a világbajnokságon, letartóztatásával feltehetően a válogatottnak is üzentek, amelynek tagjai a hatalom elleni tiltakozásként nem énekelték a himnuszt az Anglia elleni meccsen. A 22 éves Mahsza Amini halála óta folyamatosan tüntetések vannak Iránban, eddig több százan haltak meg.

A letartóztatott játékost egyes források szerint államellenes propagandaterjesztéssel és a nemzeti csapat hírnevének megsértésével vádolják. A Guardian cikke szerint az iráni kormány tagjai az elmúlt napokban kurd szeperatistának bélyegezték Ghafourit, aki négy éve még játszott a világbajnokságon, és mindenki idén is a keretbe várta.

Ghafouri az elmúlt években többször kiállt a kurdok és a nők elnyomása ellen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.