Megrongálták az elpusztított ukrán épületekről szóló Klauzál téri kiállítást

KULTÚRA
2022 november 24., 14:00
comments 15

Egy hét sem telt el a megnyitó óta, ismeretlen személyek máris megrongálták a „Postcards from Ukraine” (Képeslapok Ukrajnából) kiállítás tablóit, áll a budapesti Cseh Centrum közleményében. A centrum kezdeményezésére nyílt, a Klauzál tér Dob utcai oldalán látható fotókiállítás különböző „ukrán kulturális és más kincseket a háború kitörése előtti és a háborúban megrongálódott vagy teljesen megsemmisült állapotában mutatja be”.

photo_camera Megrongált tabló Mariupolról Fotó: Cseh Centrum közleménye

Az ismeretlen tettesek a tárlat bevezető információs tábláját „teljesen letépték, valamint az orosz invázió egyik legtragikusabb szimbólumává vált Mariupol városát bemutató tablót jelentősen megrongálták”. A szervezők azt mondták, a megrongált tablókat hamarosan pótolják.

A kiállítás átadóján.
photo_camera A kiállítás átadóján Fotó: Kiss-Kohut Andrea

„Nehéz elképzelni, hogy a lerombolt ukrán emlékművek látványa miért inspirálta a szóban forgó járókelőt további pusztításra. Szeretnénk azt hinni, hogy ez a rombolás egyszeri tett, egy olyan emberé, aki éppen nehéz időszakon megy keresztül az életében” – mondta a történtekkel kapcsolatban Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatója.

A kiállítás november 17-en nyílt meg és december 20-ig látogatható

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.