Budapest visszavásárolná a Fővárosi Csatornázási Műveket

Budapest
2022 november 25., 05:35

17 milliárd forintot költene Budapest vezetése a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) visszavásárlására, írja a Népszava. Ha a közgyűlés megszavazza a javaslatot, a cég teljes egészében önkormányzati tulajdonba kerülne, fizetni viszont csak 2024-ben kellene.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

Az FCSM 25 százalék plusz egy szavazatos kisebbségi részvénypakettjét még 1997-ben adta el a főváros egy német-francia konzorciumnak, ahonnan 2015-ben a francia Veolia csoporthoz került. Minden évben a kisebbségi részvényes kapja az osztalék 75 százalékát, ráadásul nála vannak bizonyos szakmai és üzemeltetési hatáskörök is. A privatizációs szerződés most novemberben jár le, ezért van lehetőség a visszavásárlásra.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt mondta, a közszolgáltató cégek az önkormányzatnál vannak a legjobb helyen, és így tudják elérni azt a célt, hogy 2030-ra a város annyi energiát használjon fel, amennyit megtermel.

Az előző, Tarlós István-féle városvezetés is próbálkozott már a visszavásárlással, sikertelenül. A vízművek kisebbségi részvénycsomagját 2012-ben visszaszerezte a főváros, a Főgáz viszont teljes egészében az állami MVM-hez került.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.