Szélsőjobboldali, arabellenes politikus felelhet az izraeli titkosszolgálatért

külföld
november 25., 12:54
comments 1

Itamar Ben-Gvir kapja a titkosszolgálatért felelős miniszteri posztot Izraelben, ha Benjamin Netanjahunak sikerül kormányt alakítania. Ehhez többek közt Ben-Gvir pártjára, az Ocma Jehuditra (Zsidó Erő) is szüksége lesz.

photo_camera Itamar Ben-Gvir Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Ben-Gvir ügyvédként azokat a szélsőjobboldali zsidó aktivistákat védi, akik palesztinellenes terrorcselekmény vagy gyűlölet-bűncselekmények miatt kerülnek bíróság elé. A kampányban gyakran beszélt arról, hogy kiűzné Izraelből a „hűtlen” arabokat, és büntetlenséget ígért azoknak az izraeli katonáknak, akik még azelőtt lelövik az arabokat, hogy azok eldobnák a kezükben tartott követ vagy molotov-koktélt. (Cikkünk Ben-Gvirről: „Egy szélsőjobboldali párt és fanatikus vezetője lehet a mai izraeli választás legnagyobb nyertese”)

Netanjahu három másik szélsőjobboldali párttal folytat koalíciós tárgyalásokat. Ha megállapodnak, Izrael történetének leginkább jobboldali és leginkább vallásos kormánya alakulhat.

Az AP hírügynökség arról ír, hogy Ben-Gvir kinevezése olaj lehet a tűzre az izraeli-palesztin konfliktusban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt