Nagyon kemény, amit a földcsuszamlás okozott Ischián

külföld
2022 november 26., 19:17
comments 3

Péntek éjjel súlyos felhőszakadás volt a Nápolyhoz közeli Ischia szigetén Olaszországban, ami áradást és sárlavinát okozott. Casamicciolában a legnagyobb a baj, amit már 2009 novemberében is leharcolt egy villámárvíz – írja az olasz napilap, a Corriere della Sera.

Az eső egész éjszaka esett, de olyan hevesen, hogy nem sokkal hajnali 5 után földcsuszamlást okozott Celario térségében. Az áldozatok száma drámai lehet: egyelőre hivatalosan 12 eltűntről tudnak, de a valós szám vélhetően jóval magasabb.

photo_camera Fotó: ANSA/AFP

Giorgia Meloni miniszterelnök folyamatosan próbál képben lenni, figyeli, hogy mi történik Ischián. Késő délután Sergio Mattarella köztársasági elnök is egyeztetett telefonon Gaetano Manfredi polgármesterrel.

A mentés még tart: a tűzoltók rátaláltak egy férfiara, akit elsodort az iszap, de eszméleténél van, és nincsenek súlyos sérülései. Egy háromtagú családot, egy házaspárt és a csecsemőjüket is kimentették.

A rendőrség és a polgári védelem mentőcsapatai már kora hajnalban elkezdték a munkát. A miniszterelnök videokapcsolaton keresztül kommunikál a nápolyi prefektúrán felállított segélykoordinációs központ operatív bizottságával.

A rendőrség szerint több mint egy tucat ember eltűnt. „Jelenleg 12 embert keresünk eltűntként – mondta Matteo Piantedosi belügyminiszter. – A mentési munkálatokat nehezíti az időjárás, de a tengeren, és légi úton is küldünk segítséget. Folyamatos kapcsolatban állok Giorgia Meloni miniszterelnökkel és a miniszterekkel. A helyzet nagyon komoly, figyelemmel kell kísérni.”

A mentést nehezíti, hogy nem könnyű eljutni a területekre, ahol a legnagyobb a baj, ezeken a részeken több házat is elsodort a víz. Úgy 300 embert evakuáltak. Ráadásul még több esőre számítanak, ami nem segíti a mentést és a kimenekítést sem.

A rossz időjárás miatt Nápoly nem tud kommunikálni Ischia szigetével, az első mentőcsapatok Pozzuolióból indultak.

A földcsuszamlás által legsúlyosabban érintett területen legalább tíz ház lett a földdel egyenlővé. Nincs áram, az utakat sár borítja. A helyi polgármesterek azt kérik a lakosoktól, maradjanak otthon, ne akadályozzák a mentési munkálatokat.

2022. november 26., Ischia szigete.
photo_camera 2022. november 26., Ischia szigete Fotó: CIRO FUSCO/AFP

A sár több autót is elsodort, az egyik ilyen két utasát a tűzoltók mentették ki. Casamicciola kikötője a viharos tenger és a szél miatt járhatatlan. A polgári védelem, a tűzoltóság és a rendőrség szombat hajnal óta dolgozik a térségben.

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, szombat hajnalban egy olyan férfira bukkantak a mentőegységek, aki nyakig sárba ragadva, egy redőnybe kapaszkodva várta saját otthonában, hogy valaki segítsen rajta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.