Bezárnak egy 15 éves londoni orvosi kiállítást, mert rasszista és szexista

külföld
2022 november 27., 18:44
comments 21

Bezárnak egy 15 éves kiállítást egy londoni múzeumban, mert az rasszizmuson és szexizmuson alapszik.

A Medicine Man névre hallgató kiállítás tárgyai egy Henry Wellcome nevű férfihoz köthető, aki 1936-ban halt meg, haláláig viszont mintegy egymillió orvosi tárgyat, műalkotást, könyvet gyűjtött össze.

Az ellentmondásos tárgyak közé tartozik egy 1916-ban készült "Egy beteg afrikai orvosi misszionárius" című festmény, amely egy afrikai embert ábrázol, aki egy fehér misszionárius előtt térdel. A gyűjtemény az egészségügy és az orvostudomány globális történetét meséli el, amelyben a fogyatékkal élőket, a feketéket, az őslakosokat és a színes bőrűeket egzotizálták, marginalizálták és kizsákmányolták.

photo_camera Fotó: EURASIA PRESS/Photononstop via AFP

A kiállítás bezárása a múzeum szerint egy hatalmas fordulópont, a Twitteren azt írták: „Nem változtathatjuk meg a múltunkat, de dolgozhatunk a jövőért, ahol hangot adunk azoknak a narratíváinak és megélt tapasztalatainak, akiket elhallgatattak, töröltek és figyelmen kívül hagytak.”

A múzeum elmondása szerint megpróbálták megmenteni a kiállítást azzal, hogy művészi beavatkozásokat végeztek néhány tárgyon, de a kiállítás annyira ezeken a szexista, rasszista elméleteken alapszik, hogy nem volt megmenthető. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.