265 millió euróra büntette az írországi adatvédelmi biztos a Facebookot

INTERNET
2022 november 28., 15:45
comments 3

265 millió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra. A cég anyavállalata, a Meta így összesen már közel 1 milliárd eurós bírságot kapott az ír hatóságoktól.

A büntetés egy 2021 áprilisában kezdődött nyomozás eredménye. A vizsgálatból kiderült, hogy rengeteg, a Facebook által gyűjtött személyes adat került nyilvánosságra online. A vállalatot egyúttal utasították, hogy tegyen korrektív lépéseket.

Az ír hatóságok hangsúlyozták, hogy a bírság kiszabása előtt egyeztettek más nagyobb EU-s szervezetekkel.

A mostani már a negyedik büntetés, amit az ír adatvédelmi biztos a Meta alá tartozó cégekre kiszabott. Szeptemberben rekordnagyságú, 405 millió eurós pénzbírsággal sújtotta az Instagramot, ami ellen a Meta fellebbezést tervez benyújtani.

Az ír hatóságoknál további 13 panasz vár kivizsgálásra a közösségimédia-óriással kapcsolatban.

photo_camera Zuckerberg 2018-ban Washingtonban, meghallgatáson. Fotó: CHIP SOMODEVILLA/Getty Images via AFP

Az ír adatvédelmi biztos foglalkozik az Apple, a Google, a TikTok és több más techóriás európai tevékenységének szabályozásával, miután ezek EU-s székhelye Írországban található. Most 40 vizsgálat van folyamatban az említett vállalatokkal szemben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt