420 milliárd forintot költött sportra a kormány tavaly

gazdaság
2022 november 28., 08:43
comments 11

Tavaly összesen 272,6 milliárd forintot fordított sporttal összefüggő célokra az Orbán-kormány a költségvetésből, amihez még hozzájön a 147,4 milliárdos tao-támogatás, így az eltapsolt összeg 420 milliárd forint volt, derül ki az mfor.hu számításából.

Az még mindig látszik, hogy a kormány továbbra is a versenysportokat részesíti előnyben a tömegsportokkal szemben. Tömegsportra és a gyerekek sportlehetőségeinek biztosítására összesen 23,1 milliárd forintot költöttek, ami a teljes tavalyi sportbüdzsé 8,4 százalékát teszi ki.

A listán szereplő legnagyobb tételek:

  • 75,9 milliárd forint az "új budapesti multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok előkészítésére és megvalósítására",
  • 37,6 milliárd a "sportági fejlesztési koncepciók megvalósításával összefüggő feladatok támogatására",
  • 31,9 milliárd pedig a Nemzeti Sportközpontokra ment.

Az mfor azt írja, hogy kiemelkedő mértékű, 10 milliárd feletti kormányzati forrás jutott például a sportlétesítmény-fejlesztésekre (28,4 milliárd forint), a kiemelt nemzetközi sportesemény stratégiára (17,5 milliárd forint) és az autó-motorsportra (15,6 milliárd).

Mitöbb 272,6 milliárd forint 48,3 százaléka valamilyen stadion vagy sportcsarnok megépítésére ment el. A 147, 4 milliárd forintos tao-támogatásból 139 milliárdnyi a cégek által felajánlott társasági adó, 8,4 milliárdnyi pedig a bankok által a pénzügyi szervezetek különadójából fordított összeg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.