A gázlángozást választotta az év szavának a Merriam-Webster szótár

ÉLET
2022 november 28., 10:56
comments 3

A „gaslighting”, vagyis a „gázlángozás” lett az év szava a Merriam-Webster szótár szerint, amit az online felületén végzett keresések alapján szoktak kiválasztani minden évben.

2022-ben 1740 százalékkal gyakrabban kerestek rá a gázlángozás szóra, mint egy évvel korábban, viszont a korábbi évek szavaival szemben ez az érdeklődés nem köthető egy bizonyos kiváltó eseményhez. Peter Sokolowski, a Merriam-Webster főszerkesztője azt mondta, meglepte, hogy milyen gyorsan nőtt az érdeklődés a szó iránt az angol nyelvben, különösen az elmúlt négy évben. „Egy olyan szóról beszélünk, amelyre az év minden egyes napján sokan rákerestek.”

A Merriam-Webster definíciója szerint a gázlángozás egy ember tartósan fennálló pszichológiai manipulációja. A gázlángozás következtében az áldozat megkérdőjelezi saját gondolatai, emlékei vagy valóságészlelése érvényességét, ami zavarodottsághoz, az önbizalom és az önértékelés elvesztéséhez, valamint az érzelmi és mentális stabilitással kapcsolatos bizonytalansághoz vezet, miközben az áldozat függőségi viszonyba kerül az elkövetővel.

Vagyis a gaslighting a bántalmazásnak az a formája, amikor a bántalmazó úgy akar manipulálni, hogy kétségeket próbál ébreszteni az áldozatban.

A gázlángozás használata a szoros emberi kapcsolatokban, a gazdasági és politikai életben és a hírgyártásban is előfordul. Lehet vállalati taktika vagy a nyilvánosság félrevezetésének eszköze. Egyik speciális változata az egészségügyi gázlángozás, amelynek során egy egészségügyi szakember azzal rázza le a beteget, hogy csak bebeszéli magának a tüneteket vagy a betegséget.

Legutóbb főműsoridőben láthattunk gaslightingot, amikor Kerényi Miklós Gábor az ATV-ben próbálta kimagyarázni magát a zaklatásos vádakból, és ahogy Solti Hanna írta az erről szóló cikkében, a rendezőnek és a riporternek gyakorlatilag a műsor teljes ideje alatt sikerül gázlángolnia az áldozatokat és azokat, akik felszólaltak Kerényi bántalmazásai ellen.

A gázlángozás kifejezés Patrick Hamilton 1938-ban készült, Gázláng című színdarabjából ered, amit George Cukor is feldolgozott egy filmben 1944-ben. A film egyik kulcsfontosságú mozzanata, hogy a főszereplő párból a nő rendszeresen panaszkodik férjének amiatt, mert londoni házukban gyakran elhalványulnak a fényt biztosító gázlángok, amit a férfi úgy állít be, mintha az egész csak a nő képzeletében létezne.

photo_camera George Cukor filmjében Ingrid Bergman és Charles Boyer Fotó: MGM/Collection ChristopheL via AFP

A gázlángozás kifejezést később a mentális egészséggel foglalkozó szakmák is átvették a kapcsolati visszaélések bizonyos típusának leírására.

Idén a tíz leggyakrabban keresett kifejezés között szerepel még az oligarcha, az omikron, a razzia és a cancel culture. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.