Gaslighting főműsoridőben: Kerényi Miklós Gábor az ATV-ben magyarázza ki magát a zaklatásos vádakból

Lezárt tartalom a Kör tagjainak Média
2022 november 19., 18:39
comments 30

„Öt éve indult a metoo-kampány, az áldozatoknak lett hangjuk, az elkövetőknek lett arcuk. Néhány, különböző súlyú és következményű ügy nálunk is feltűnést keltett ugyan, de kétséges, végül mire jutott vele a társadalom. Akiknek a neve viszont szóba került, ők kétségkívül megbélyegzettek lettek. Egy közülük bátran áll a nyilvánosság elé, kétségkívül kockázatot vállalva. Ő a ma esti vendégem: Kerényi Miklós Gábor!”Így vezette fel péntek esti, Húzós című ATV-s beszélgetős műsorát Rónai Egon. A vendég az a Kerényi Miklós Gábor, akit 2017-ben erőszakkal és zaklatással vádolt több olyan színész is, akikkel az Operettszínház volt művészeti vezetője korábban együtt dolgozott. A „Keró” néven is ismert színházi rendezőnek így alkalma nyílt a tévében megmagyarázni „a saját narratíváját” a zaklatásokkal kapcsolatban egy férfi műsorvezetőnek, mindezt a #Metoo 5. évfordulójára.

A bemutatásban a szerkesztők már eleve „a hazai zenés színházi élet fenegyerekeként” hivatkoznak Kerényire, de a végén azt is hozzáteszik, hogy ő „az elmúlt negyedszázad egyik legsikeresebb musical-rendezője”. A műsor leírásában pedig még ez szerepel:

„Bűn, hiba vagy tévedés? Van-e beismerés ennyi idő után? Van-e, lehetséges-e visszatérés? Hol vannak a határok? Mennyire változik ez országonként és koronként? A metoo egy kampány volt, vagy elhozta a szemléletváltást is? És akit egyszer megbélyegeztek, annak megbocsát-e a színházi világ és a közönség?”

Rónai a felvezetésben felidézi, hogy a Vígszínház „két legendája”, Marton László és Eszenyi Enikő is a #Metoo miatt „volt kénytelen” távozni a színházból, és a mozgalom miatt „visszavonulásra kényszerült” Gothár Péter is. Majd egy rövid biográfia következik Kerényiről, főleg arról, milyen díjakat és elismeréseket kapott pályája során a rendező, és mennyi mindent tett le az asztalra.

Pszichológushoz is ment

A riport elején Kerényi aktualitásokról beszél, röviden elmondja, mennyire elfoglalt mostanában, majd hamar a zaklatásokra terelődik a szó. Szerinte, mivel sokaknál „kicsapta a biztosítékot, ahogy ő él”, két választása maradt: bujkál a sötétben, vagy „új biztosítékot csavar be”. Ő pedig az utóbbit választotta.

Majd gyorsan tisztázza, hogy ő semmilyen bűnt nem követett el, ugyanakkor felismerte, hogy a viselkedésével „sokakat megbánthatott”. És mivel „a színház egy robogó gyorsvonat”, abban a környezetben sok hibát elkövetett, amelyek miatt - hogy rendezni tudja magában -

pszichológushoz is kellett mennie, mert ezeket a konfliktusokat ő is nagyon megszenvedte.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt