Az Operettszínház azonnali hatállyal kirúgta Kerényi Miklós Gábort

bűnügy
2017 november 07., 11:44
comments 472

Az Operettszínház igazgatósága azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól Kerényi Miklós Gábor művészeti vezetőt.

A színház egykori igazgatójáról előbb az Index írt több áldozatát is megszólaltató, de még név nélküli cikket, hogy másnap, hétfőn az ATV Egyenes beszédében az egyik áldozat, Maros Ákos színész beszéljen arccal-névvel arról, hogy Kerényi 1994-ben Szegeden büntetésből elverte a meztelen fenekét egy vállfával. Kerényi ekkor rendező volt, áldozata pedig egy 18 éves pályakezdő. (A vállfamotívum más nyilatkozók történeteiben is előfordult.)

photo_camera Forrás: Facebook/Operettszínház

Az Operett közleménye szerint a színház

„a leghatározottabban elítéli a fizikai bántalmazás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Kijelenti, hogy elkötelezett az ilyen ügyek felderítésében, a zaklatást vagy fizikai bántalmazást elszenvedett áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében, továbbá kéri, hogy az érintettek az igazság törvényes keretek között történő tisztázása végett a megfelelő lépéseket tegyék meg.”

Megkezdték egy olyan belső protokoll kidolgozását is, „amely a színházban zajló művészi és gyakorlati munka kapcsán a jövőben megfelelő kontrollt tud biztosítani a hasonló esetek elkerülésére.”

Kerényi a hétvégén jelentette be, hogy lemond a művészeti vezetői pozícióról és nyugdíjba ment. Közben azonban semmiféle vádat nem ismert el:

„Visszautasítom mindazon állításokat, pletykákat, híreszteléseket, melyek az elmúlt napokban engem értek és imádott társulatom mindennapjait, működését mérgezték és mérgezik. Hogy a nyugodt munkát biztosítsam, döntésem az, hogy a mai nappal munkáltatómtól felmentésemet kértem a Budapesti Operettszínház művészeti vezetői tevékenysége alól, továbbá nyugdíjazásomat kezdeményeztem. Szentpétervári bemutatómat követően minden erőmmel azon leszek, hogy tisztázzam magam.”

A színháza akkor még teljes mellszélességgel kiállt mellette. Akkori közleményük szerint

a leghatározottabban elítélik a szexuális zaklatás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg;

ám

nincsen tudomásuk olyan eseményről, történésről, bejelentésről, mely a Budapesti Operettszínház működéséhez köthetően zaklatással kapcsolatos.

Középen Lőriczy György, az Operettszínház igazgatója és Kerényi
photo_camera Középen Lőriczy György, az Operettszínház igazgatója és Kerényi Fotó: Facebook/Operettszínház

Kerényi Miklós Gábor pár perccel ezelőtt nyílt levelet tett közzé a Facebookon, amiben ugyan elnézést kért az áldozataitól, de végig arról ír, hogy ő igazából csak jót akart a művészet nevében. Íme a szöveg:

„Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Közvélemény!

A személyemmel kapcsolatban felmerült vádakra reagálva kijelentem, ha bárkit bármivel megbántottam, ezúton kérek elnézést!
Be kell, hogy valljam, sok élethelyzetben, sok megoldásban, stílusban, viselkedésben valóban közelítettem ahhoz a határhoz, ami még szerintem elfogadhatónak tekinthető. Tettem ezt a művészi érzékenység és a teljes belefeledkezés, a mérhetetlen művészi szabadságvágy okán. Megalázni valakit sohase volt célom! Ha valaki ezt mégis így érzi ezúton, de személyesen is szívesen kérek tőle elnézést, bocsánatot, bár szándékom szerint mindig a művészet valamilyen típusú megjelenéséért, a különleges belső világok felszabadítására törekedtem. Előadásaimban éppen úgy, mint a hétköznapi alkalmakor. 
Bízom benne, hogy ezt minden magát sértettnek érző kollégám elfogadja!
A legnagyobb büntetés számomra az, hogy imádott színházam nyugalmának biztosítása érdekében meghoztam azt a döntést, amelyről már vasárnap tájékoztattam a nyilvánosságot!

Budapest, 2017. 11. 07.

Kerényi Miklós Gábor”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.