Elon Musk büszkélkedett, hogy kevesebb a gyűlöletbeszéd a Twitteren, de a christchurchi mészárlásról terjedő videót nem vették észre

külföld
2022 november 28., 07:58
comments 5

Az új-zélandi miniszterelnöknek, Jacinda Ardernnek kellett szólnia az Elon Musk vezette Twitternek, hogy szedjék le a 2019-es christchurchi mészárlásról készült videót, ami a napokban kezdett újra terjedni a platformon.

A neonáci, ausztrál származású Brenton Tarrant 2019 márciusában 51 embert ölt meg két mecsetben az új-zélandi Christchurchben, a mészárlást pedig élőben közvetítette a Facebookon.

Jacinda Ardern szóvivője szerint a Twitter automatizált jelentési funkciója nem észlelte a tartalmat károsnak. Miután több felhasználó is jelentette a tartalmat, és az új-zélandi kormány jelentést tett, a Twitter másnapra eltávolította.

A Twitter új tulajdonosa, Elon Musk nemrég büszkélkedett azzal, hogy a gyűlöletbeszéd egyharmadával csökkent, amióta ő a főnök. Valójában viszont a moderátorok nagy részét és emberi jogi csapatokat bocsátottak el a cégtől, és mostanában igencsak meggyűlik a bajuk a foci világbajnokság körüli rasszista posztok eltüntetésével. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.