Kanada szerb születésű kapusát gyalázták a horvát nézők a két ország vébémeccsén

világbajnokság
2022 november 28., 17:25

A kanadai válogatott szerb születésű kapusa, Milan Borjan számolt be arról, hogy a horvát tábor gyalázta őt származása miatt a két csapat vasárnapi vébémeccsén, és többek között a családján gúnyolódtak, akik 1995-ben menekültek el az országból, írja a Balkan Insight.

A szóbeli gyalázkodások mellett egy molinót is vittek magukkal a horvátok, melyen a vihar hadműveletre utaltak: az 1995-ös hadművelet az horvátországi háború utolsó nagy csatája volt, és mely idején a horvátországi szerbek szerint etnikai tisztogatást követtek el velük szemben. Akkor több mint 300 ezer szerb menekült el az országból, köztük Borjan és családja is.

link Forrás

A közösségi médiában is megosztott molinón az 95-ös szám 1995-re utalhat, Knin volt a település, ahol Borjan született és élt 8 éves koráig, de még a molinó alapjául szolgáló John Deere traktorreklám is utalás, mivel a szerbek közül sokan traktorokon menekültek akkor.

Borjan a beszámolók szerint reagált is a sértésekre, egy háromujjú jellel, ami a szerb nemzeti köszöntés. A meccs után arról beszélt, hogy primitív emberek inzultálták, és nincs mit mondania erről, ez az egész mindent elárul róluk. Hozzátette, hogy ezeknek az embereknek és a családjaiknak dolgozniuk kéne azon, hogy úrrá legyenek a frusztrációikon, amikkel egy futballmeccsre mennek levezetni.

Borjan egyben sok sikert kívánt a horvát csapatnak, hangsúlyozva, hogy számos barátja játszik ott. Az 1987-ben született Borjan korábban több interjúban is beszélt szerb származásáról, többek között azt állítva, hogy ő az 1991 és 1995 között létező, Horvátországban létrehozott szerb szakadár állam, a Krajinai Szerb Köztársaságban született.

A mérkőzést amúgy Horvátország 4-1-re nyerte, kiejtve Kanadát a világbajnokságról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.