Kína cenzúrázza a foci-vb felvételeit a maszk nélküli tömegről

járvány
2022 november 28., 15:06
comments 2

A kínai állami televízió cenzúrázta a világbajnokság meccseit, hogy eltávolítsák a maszk nélküli tömegről készült közeli felvételeket, miután a zsúfolásig megtelt stadionokban ünneplő, boldog szurkolók látványa haragot szított odahaza, ahol 100 milliókra továbbra is szigorú járványügyi korlátozások vonatkoznak.

A jól látogatott, távolságtartási korlátozásoktól mentesen megrendezett katari megnyitóünnepség közvetítése oda vezetett, hogy a kínai közösségimédia-platformok felhasználói kiborultak, otthon ugyanis súlyos elszigeteltségben kell élniük Hszi Csin-ping elnök „zéró Covid”-politikája miatt.

A kínai netezők szerint „furcsa” látni, ahogy emberek 100 ezrei gyűlnek össze karneváli hangulatban, miközben ők még mindig olyan szigorú rendszerben kényszerülnek élni, amit a legtöbb más ország már rég elhagyott.

photo_camera Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Mark Dreyer, a China Sports Insider blog szerkesztője vette észre, hogy a kínai állami tévében (China Central Television [CCTV]) a szurkolókról készült közeli felvételeket nem mutatják, inkább a játékosokat, edzőket mutatják olyankor. Persze van, hogy így is látszik közelebbről a tömeg, például gólok után, de egyértelműen ritkábban – írja.

A sportversenyeken a műsorszolgáltatók általában lehetőséget kapnak a szervezőktől, hogy saját kameraállásokat válasszanak, és beállíthatnak késleltetést, hogy a játékot gyorsan meg lehessen szerkeszteni, mielőtt a nyilvánosság látná.

A labdarúgó-világbajnokság különösen robbanásveszélyes időszakban érte Kínát, pár héttel azután, hogy Hszi megszerezte a történelmi jelentőségű harmadik ciklust. Közben rekordmagasságot ért el a koronavírussal fertőzöttek száma, ami miatt országszerte újabb lezárások jöttek. Peking megvédte a politikáját, mint ami életmentő és szükséges ahhoz, hogy megakadályozza az egészségügyi rendszer túlterheltségét. De az elmúlt napokban több száz tüntető és rendőr csapott össze Sanghajban a korlátozások miatt. A polgári engedetlenség ilyen hulláma ritka volt Kínában az elmúlt évtizedben, és Xi mindenfajta tüntetési formát felszámolt. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.