Nyert a bíróságon az a francia férfi, akit azért rúgtak ki, mert nem volt elég „szórakoztató”

külföld
2022 november 28., 07:40

Franciaország legfelsőbb bírósága mondta ki végül, hogy jogtalanul bocsátották el egy franciaországi tanácsadó cégtől azt a férfit, akit állítólag azért rúgtak ki, mert nem volt elég „szórakoztató” a munkahelyén.

A férfit 2015-ben bocsátották el a Cubik Partners névre hallgató cégtől, miután nem volt hajlandó részt venni olyan hétvégi céges eseményeken, amelyekre a férfi ügyvédei szerint „túlzott alkoholizmus” és „promiszkuitás” volt jellemző.

A kirúgott férfi szerint a cég „szórakoztató” kultúrája valójában „megalázó és tolakodó” volt, állítólag kötelezték arra, hogy ossza meg az ágyát egy másik alkalmazottal a céges rendezvények alatt, de durva becenevekről és szexszel kapcsolatos gúnyolódásokról is beszámolt ezeken felül.

A bíróság most kimondta, hogy a kirúgott férfit megilleti a „véleménynyilvánítás szabadsága”, illetve hogy a hétvégi rendezvényeken való részvétel megtagadása „alapvető szabadság” a munkaügyi és emberi jogi törvények szerint is, és nem indokolja az elbocsátását.

A bírósági dokumentumok szerint a férfit 2011-ben vette fel vezető tanácsadóként a cég, majd 2014-ben léptették elő, de 2015-ben elbocsátották „szakmai alkalmatlansága” miatt, pontosabban azért, mert nem tartotta be a cég „társasági értékeit”. (Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.