A katariak teljesen megérdemelten beállították a vébétörténelem negatív csúcsát

világbajnokság
2022 november 29., 16:55

A Katar-Hollandia és az Ecuador-Szenegál meccsekkel elkezdődött a világbajnokság csoportmeccseinek utolsó köre. Aki izgalomra vágyott, az a párhuzamosan futó meccsek közül nyilván a továbbjutás szempontjából éles Ecuador-Szenegált nézte (2-1-re nyert Szenegál, ezzel továbbjutott), aki futballtörténelemre volt kíváncsi, az végülis megindokolhatta magának, miért döntött másként.

A Katar-Hollandia meccsen a hollandoknak egy pont elég volt a biztos továbbjutáshoz. A katariaknak erre semmi esélyük sem volt, két meccs után csak azért nem mentek haza, mert egyrészt otthon voltak, másrészt a harmadik meccset úgy is le kellett játszaniuk, hogy eldőlt: nem juthatnak a 16 közé. Így nekik a céljuk az volt, hogy elkerüljék azt a szégyent, hogy a világbajnokságok történetének leggyengébb produkcióját tegyék le házigazdaként.

A hollandok eddig elég szerény produkciót mutattak be, Szenegált ugyan megverték, de nem túl meggyőző játékkal, Ecuador ellen pedig csak döntetlent értek el. Katar ideális ellenfélnek tűnt ahhoz, hogy végre helyzeteket alakítsanak ki, és teszteljék az ellenfél kapusát is. (Az első két meccsükön mindössze négyszer találták el a kaput, abból három gól lett.)

A meccs várható képe úgy nézett ki, hogy a hollandok elveszik a labdát, és nem nagyon adják oda azt a házigazdáknak. Ilyesmi szándék látható volt, de elég pontatlanul, lassan és körülményesen fociztak. Katar ellen belefért, a házigazdák nagyon óvatosan játszottak, egyszer-egyszer meghúzták a szélen, de a beadások azért sem sikerülhettek, mert a támadásaikat középen nem kísérte senki.

A nagyon kényelmesen játszó hollandok így is simán megszerezték a vezetést, ki más, mint az első két meccsen is betaláló Cody Gakpo lőtt gólt három udvarias katari védő között a 26. percben.

photo_camera Fotó: EVRIM AYDIN/Anadolu Agency via AFP

Gakpo az első holland játékos, aki világbajnokságon a csoportkör mindhárom meccsén betalált.

A második félidő elején, a 49. percben a vébén először kezdő Depay szerezhetett volna gólt, de belelőtte a kapusba, a kipattanót az elég messziről induló, a labdához mégis leggyorsabb odaérő De Jong passzolta be a kapuba.

A katariakat edző Felix Sanchez csak a második közepén frissítette a támadósorát, bejött az előző meccsen történelmi gólt szerző, a kezdőből mégis kimaradó Muntari. Mégis a hollandok szereztek gyorsan egy harmadik gólt, de Gakpo véleményes kezezése miatt azt nem adta meg a bíró.

Ezután a szokásos forgatókönyv szerint zajlottak az események, a kétgólos előny birtokában a katariak ellenfele kiengedett, a házigazdák támadhattak, kevés eredménnyel, egyszerűen nincs bennük az a minőségi játék, ami elég lenne a világbajnoksághoz. A meccs egyik legszebb jelentére a 92. percig kellett várni, a hollandokhoz csereként beálló Berghuis emelt egy labdát okosan kapura, de a felső lécet találta el.

Végül a katariak teljesen megérdemelten beállították a vébétörténelem negatív csúcsát, soha nem fordult elő, hogy a házigazda pont nélkül zúgjon ki, a kapott hét gól is eddig ismeretlen volt a világbajnokságon hazai csapattól.

A hollandoknak pedig hiába jutott kellemes ellenfél, továbbra sem mutatnak meggyőző formát. Egy Gakpo góllal számolhatnak meccsenként, de hogy ez elég lesz-e bármire akár már a 16 között, az korántsem biztos. Az angol-USA-Irán-Wales négyesben a második helyen továbbjutó csapattal játszanak majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.