Szenegál őrült meccsen jutott tovább, mindenki csak nézett

világbajnokság
2022 november 29., 17:03

Igazi ki-ki mérkőzést játszott a vb csoportkörének utolsó fordulójában a 4 pontos Ecuador és a 3 pontos Szenegál válogatottja. Szenegálnak mindenképp győzni kellett, Ecuadornak már a döntetlen is elég volt. A csoport másik mérkőzésén a szinte már továbbjutott Hollandia játszott a már kiesett Katar ellen.

Amúgy Szenegál négy éve is dél-amerikai csapattal játszott az utolsó fordulóban, Kolumbia 1-0-ra legyőzte, mégsem (csak) ez okozta a vesztét. A vele azonos pontszámú és gólarányú Japán és közte a sárga lapok döntöttek, Japán jutott tovább a nyolcaddöntőbe.

Miután a szenegáli betűemberek elfoglalták helyüket a lelátón, kezdődhetett a meccs.

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency via AFP

Már az első percekben szépen kirajzolódott az előre várt meccskép. Szenegál az evertonos Gueye és a salernitanás Dia révén veszélyeztett, a szenegáli drukkerek joggal csodálták csapatuk erős kezdését.

photo_camera Fotó: MUSTAFA YALCIN/Anadolu Agency via AFP

Ecuador a szórványos ellenakcióiban bízott. A vb-n háromgólos Enner Valencia - felépült az előző meccsen összeszedett sérüléséből - még egy több mint 30 méteres szabadrúgást is kapura lőtt, veszélyt nem jelentett. Igaz, volt, aki már bent látta.

photo_camera Fotó: ERCIN ERTURK/Anadolu Agency via AFP

A szenegáliak egy oroszlános maszkkal adtak méltó választ.

photo_camera Fotó: OZAN KOSE/AFP

A lassú, már-már időt húzó Ecuador az első félidő végén ráfázott a taktikájára. A watfordi Sarrt a leverkuseni Hincapié öklelte fel a 16-os belül, a büntetőt maga Sarr lőtte be. Mivel a másik meccsen Hollandia is megszerezte a vezetést, így a csoport ebben a pillanatban így állt:

  1. Hollandia 7 pont
  2. Szenegál 6 pont
  3. Ecuador 3 pont
  4. Katar 0 pont

Ennek a tabellának a szomszédos stadion hollandjai is örültek.

photo_camera Fotó: SERHAT CAGDAS/Anadolu Agency via AFP

A szünetben a szenegáli betűemberek tüntetőleg hátat fordítottak a pályának. A 19-es mezszámmal tisztelegtek Papa Bouba Diop előtt, aki 2002-ben Szenegál első vb-gólját lőtte. Két évvel ezelőtt, hosszú betegség után, éppen ezen a napon halt meg. Negyvenkét éves volt.

photo_camera Fotó: KEN SATOMI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Mások a büfét választották.

photo_camera Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Szenegál nem lehetett nyugodt, hiszen Ecuador az erős Hollandia ellen is egyenlített. A második félidő elején szinte csak az afrikaiak térfelén folyt a játék. Az otthon maradt szenegáliak Dakarban rágták a körmüket az izgalomtól.

photo_camera Fotó: STEFAN KLEINOWITZ/Anadolu Agency via AFP

Újabb kapcsolás a holland-katari meccsre, ahol az öröm a régi, az eredmény viszont már 2-0.

photo_camera Fotó: SERHAT CAGDAS/Anadolu Agency via AFP

A 67. percben egy szöglet után - némiképp a semmiből - a brightoni Caicedo közelről talált a kapuba, ezzel Hollandia mellett Ecuador állt továbbjutásra. Ez a két ecuadori éppen az imént számolta ki az új tabellát:

  1. Hollandia 7 pont
  2. Ecuador 5 pont
  3. Szenegál 4 pont
  4. Katar 0 pont
photo_camera Fotó: RAUL ARBOLEDA/AFP

Ez az ember megint nem hisz a szemének. Az ecuadori gól után három perccel Szenegál ismét megszerezte a vezetést. Egy szabadrúgás után a chelsea-s Koulibaly az ötösről lőtt kapuba. A sors fintora, hogy a vb góllövőlistáját vezető Enner Valencia adta a gólpasszt az ellenfélnek.

photo_camera Fotó: KEN SATOMI/The Yomiuri Shimbun via AFP

Ez az ecuadori szurkoló nem mutatja ugyan, de roppant csalódott, hogy a szenegáli vezetőgól után elmaradtak az ecuadori rohamok sőt, Szenegál többször is veszélyeztetett.

photo_camera Fotó: NELSON ALMEIDA/AFP

A hat perces hosszabbítást Szenegál kivédekezte, és Hollandiával kéz a kézben továbbjutott. (A csoport másik meccsén: Hollandia-Katar 2-0.) Ilyen bravúrt csak egyszer, 2002-ben hajtottak végre, akkor a legjobb nyolc közé is bejutottak.

  1. Hollandia 7 pont
  2. Szenegál 6 pont
  3. Ecuador 3 pont
  4. Katar 0 pont

A nyolcaddöntőben a B csoport első helyezettjével játszanak, estére kiderül, hogy a csoportot most is vezető Anglia lesz-e az? Vagy Irán? Esetleg USA? Netán Wales?


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.