Évi kétmillió tonna katari LNG vásárlására szerződött Németország

gazdaság
2022 november 29., 09:37
comments 9

Hosszútávú gázvásárlási szerződést kötött kedden a QatarEnergy és a ConocoPhillips, jelentette a Reuters. A megállapodás értelmében Németország 2026-tól 15 éven át évi kétmillió tonna cseppfolyósított gázt vásárol Katarból. A gázt tartályhajók szállítják majd a katari Rasz Laffanból az észak-németországi Brunsbüttel még fel se épült LNG-termináljába.

"Ez az első hosszútávú LNG-szerződés Németországgal, mely hozzájárulhat Németország hosszútávú energiabiztonságához" - közölte Szaád al-Kaábi katari energiaminiszter a ConocoPhillips vezérigazgatójával, Ryan Lance-szel közös sajtótájékoztatóján.

A gázt az Északi Mező nevű gázlelőhelyről termelik majd ki, amelyen Katar és Irán osztozik. Ez a világ egyik legnagyobb ismert gázmezője, melynek kitermeléséről az idén kötött megállapodásokat a katari kormány. A gázmező kitermelésével a tervek szerint Katar éves gáztermelése a jelenlegi 77 millió tonnáról 2027-re 126 millió tonnára nőhet. (Via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.