Bomba robbant egy afgán iskolában, legalább tizenheten meghaltak

külföld
2022 november 30., 19:00
comments 1

Legalább 17 ember meghalt és 26 megsebesült, miután bomba robbant egy egyházi iskolában Afganisztán északi részén.

photo_camera Sebesült afgán férfiakat kezelnek egy kórházban az Aybak városában történt robbanást követően.
Fotó: -/AFP

A robbanás a Samangan tartománybeli Aybak városában történt, állítólag akkor, amikor az emberek éppen imáról távoztak. A helyi kórház egyik orvosa szerint az áldozatok többsége az iskola diákja volt.

A halálos áldozatok többsége feltehetően kilenc és 15 év közötti gyermek - nyilatkozta egy szamangáni forrás a BBC-nek.

A támadást egyetlen csoport sem vállalta magára, a halálos áldozatok száma még nőhet.

Afganisztánt a tálibok tavalyi hatalomátvétele óta több tucat robbantás rázta meg, amikért többnyire az Iszlám Állam csoport helyi ága, az Iszlám Állam - Khoraszán Tartomány (ISIS-K) vállalta a felelősséget.

Ez a csoport a legszélsőségesebb az afganisztáni militáns csoportok közül, és a vallási kisebbségeket - például a hazarákat - vette célba, akiknek védelmét a tálibok vállalták. A Human Rights Watch azonban nemrég megállapította, hogy "a tálib hatóságok keveset tettek azért, hogy megvédjék ezeket a közösségeket az öngyilkos merényletektől és más törvénytelen támadásoktól".

Abdul Nafee Takkur belügyminisztériumi szóvivő elmondta, hogy a tálib biztonsági erők vizsgálják a támadást, és fogadkozott, hogy azonosítják az elkövetőket, és megbüntetik őket a tettükért.

Az Afganisztáni Iszlám Köztársaság volt elnöke, Hamid Karzai emberiség elleni bűncselekménynek minősítette a robbantást, és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.