Épp szervezte a jövő heti sztrájkot, amikor közölték vele, hogy a kirúgottak között van

oktatás
2022 november 30., 13:43
comments 40

A Belügyminisztérium szerdán sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, azt azonban nem közölték, hogy melyik iskolák dolgozóiról van szó.

Mint megtudtuk, a nyolcból hatan a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, mindannyiuk elbocsátását azzal indokolták, hogy 5 napon is polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Egy tanár a belvárosi Eötvös József Gimnáziumban dolgozott eddig. Egy pedig angoltanár a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, aki épp táppénzen van, így ő a felmondását postán kapja meg és a kirúgás pontos oka is csak akkor fog kiderülni. Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium matek és biológia szakos tanára a 444-nek nyilatkozott először, miután megtudta az igazgatóságtól, hogy ő az egyik a nyolc közül.

Kapin Lilla a 444-nek azt mondta, hogy hivatalos levelet még nem kapott, de a mai napon behívták az igazgatói irodába, ahol az iskola igazgatója és a három igazgatóhelyettes volt jelen, és közölték vele, hogy a nyolc kirúgott tanárból ő az egyik a rendelet alapján. Azt is mondták neki, hogy az Eötvös tantestületében ő az egyetlen, akit kirúgtak. A tankerület az iskola vezetésével sem közölte a döntés okát.

Kapin Lilla eddig az összes polgári engedetlenségben részt vett, mégis váratlanul érte a kirúgása, mert az utolsó egy hónapban nagy volt a csend.

„Sokként ért, egyáltalán nem számítottunk rá, épp szerveztük a jövő heti sztrájkot. Szerintem az én kirúgásomnak azért is van rossz üzenete, mert 1,5 éve tanítok, tehát pályakezdő tanár vagyok” - mondta a 444-nek.

Egyelőre még nem tudja mihez fog kezdeni, vannak magántanítványai, azt szeretné továbbvinni, de az is megfordult a fejében, hogy elmegy biciklifutárnak, mivel az iskolába is mindig biciklivel járt.

A Karinthy tiltakozása október 21-én
photo_camera A Karinthy tiltakozása október 21-én Fotó: Németh Dániel/444

A karinthysok esetén nem azt számolták, hogy egy adott pedagógusnak egy adott napon hány órája maradt el. Nemrég riportban számoltunk be a karinthys tanárok egy hétig tartó munkabeszüntetéséről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.