Felháborodott levelet írtak Újbuda DK-s polgármesterének a kerület alpolgármesterei és képviselői

POLITIKA
2022 november 30., 08:16
comments 33

„Megdöbbenve értesültünk arról a hírről, miszerint Molnár Gyulát kabinetvezetőnek, Lakos Imrét pedig kabinetvezető-helyettesnek nevezed ki” - írják közös levelükben a XI. kerület alpolgármesterei, önkormányzati és országgyűlési képviselői.

A Párbeszéd által közzétett levelet a politikusok László Imrének, Újbuda DK-s polgármesterének címezték, és azt a momentumos, LMP-s és MSZP-s képviselők mellett Rádi Károly önkormányzati képviselő is aláírta, aki tavaly lépett ki a Demokratikus Koalícióból.

A felháborodás oka, hogy a polgármester, aki hétfőn jelentette be, hogy újraindul a 2024-es önkormányzati választásokon, az MSZP korábbi elnökét, a DK-ba átigazolt Molnár Gyulát nevezi ki kabinetvezetőnek. Molnár Gyula kétszer is volt már polgármester a kerületben, és már nyár óta a kabinet tagja. Helyettese az egykori kerületi SZDSZ-s alpolgármester, Lakos Imre lesz.

Molnárt és Lakost korábban azzal vádolták, hogy még 2006-ban mint Újbuda polgármestere és alpolgármestere egy több száz milliós önkormányzati ingatlant pályáztatás nélkül, hivatali hatalmával visszaélve játszottak át egy magáncégnek. Másodfokon hivatali visszaélés miatt Molnár Gyulát nyolc hónap letöltendő börtönre, Lakos Imrét pedig hat hónap felfüggesztettre ítélték , de a Kúria 2014-ben végül jogerősen felmentette őket.

„Mi, Újbuda önkormányzati képviselői, alpolgármesterei és országgyűlési képviselői elfogadhatatlannak tartjuk ezt a lépésedet és a leghatározottabban tiltakozunk ellene. Meggyőződésünk, hogy Újbuda érdekében – esetleges vitáink ellenére – csapatként kell dolgoznunk. A szóban forgó döntésedhez azonban mi nem tudjuk és nem is akarjuk a nevünket adni, annak felelősségében osztozni. Nem osztjuk azt az álláspontodat sem, hogy ez csak a Te felelősséged, ugyanis minden városvezetői döntés közös felelősségünk - írják a politikusok.

Az ellenzéki szavazók nem a 2010 előtti világ visszaállításával bíztak meg bennünket.

Az újbudai választók bizalmát akkor szolgáljuk meg, ha új szemléletet képviselünk, ha a közpénz felelős felhasználásával, valamint a választók és a civilek bevonásával együtt dolgozunk egy zöld, szolidáris és fejlődő Újbudáért. Az újbudaiak erre az új szemléletre mondtak igent 2019-ben az önkormányzati választáson, az előválasztáson, és az idei országgyűlési választáson”.

Azt írják, döntésével a polgármester egyértelművé tette, hogy nem veszi figyelembe a kerületet vezető pártok többségének akaratát.

A levél utolsó részéből kiderül, hogy először nem akarták a nyilvánosság előtt megfogalmazni kérésüket, hogy döntését gondolja át. Abból, hogy a levelet nyilvánosságra hozták, kiderül, hogy nem alakultak jól a dolgok az ügyben.

Jelzik azt is, hogy amennyiben nem fontolja meg a kinevezések újragondolását, a polgármester mögött álló testületi többség biztosítását már a decemberi ülésen sem tudják garantálni.

A levelet aláírták:

Orosz Anna országgyűlési képviselő, Újbuda
Tóth Endre országgyűlési képviselő Újbuda, Budafok-Tétény
Erhardt Attila alpolgármester
Lados Tamás frakcióvezető, önkormányzati képviselő
Daam Alexandra önkormányzati képviselő
Németh Gyöngyvér önkormányzati képviselő

Párbeszéd: Barabás Richárd alpolgármester

LMP: Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő

MSZP:
Hintsch György alpolgármester
Görög András frakcióvezető, önkormányzati képviselő
Keller Zsolt önkormányzati képviselő
Tóth Márton önkormányzati képviselő

DK: Rádi Károly önkormányzati képviselő

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.