Kormányinfó: mit miért mond a kormány az EU-s pénzek befagyasztásáról?

  • Az Európai Bizottság délelőtt úgy döntött: a magyar kormány annyira hanyag gazdája az EU-s támogatásoknak, hogy legalább 3000 milliárd forintot nem szabadna odaadni neki a szokásos támogatási keretéből. Hogy a pénzt tényleg elzárják-e a kormány elől, azt majd a tagállamok kormányai döntik el, talán már jövő kedden, de az is lehet, hogy csak később, valamikor még karácsony előtt.
  • Ez lehet a fő témája a Kormányinfónak, amit Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mellett ezúttal Navracsics Tibor, a területfejlesztésért és az EU-s források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter tart.
  • De várhatóan döntés született azután is, hogy kedden összeült az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs is, valószínűleg azért, hogy az üzemanyag-ellátás gondjairól tárgyaljon.
2022 november 30., 14:37

Vége ennek a fantasztikus tájékoztatónak

Amin az égvilágon nem hangzott el semmi újdonság. A kormány nevében is elnézést kérünk, hogy az idejüket raboltuk.

2022 november 30., 14:33

Ki felelős ezért a helyzetért, a 12 éve hatalmon lévő kormány vagy az ellenzék?

Gulyás Gergely szerint lényegesen 50 százalék fölött van az ellenzék felelőssége, így van ez mindig, az internacionalista baloldalnak külföldön mindig nagyobb a befolyása, mint Magyarországon.

2022 november 30., 14:31

Arról, hogy a forintárfolyamra milyen hatással van a vita

Gulyás Gergely azt mondta, hogy inkább a brüsszeli szankcióknak van. A Telex szerint sok szakértő azt mondta, ez az egész tárgyalássorozat már okozott károkat a magyar gazdaságnak. Gulyás szerint ma az árfolyam mindenre érzékeny, de a háborúra leginkább, mert az változtatta meg az export-import egyensúlyt.

2022 november 30., 14:29

Nem tulajdonítanak túl nagy jelentőséget néhány ellenzéki EP-képviselőnek?

Simor Dániel a Telextől azt kérdezte, nem tulajdonítanak-e túl nagy jelentőséget néhány ellenzéki EP-képviselőnek, amikor azt mondjuk, hogy ők túszul próbálják ejteni az Európai Bizottságot, ráadásul a végén még az Európai Tanácsnak is döntenie kell. Gulyás elmondta, hogy megoszlanak a vélemények arról, hogy bizonyos biztosokra milyen hatása van a Magyarországgal szemben gyűlölködőknek. Név szerint senkit nem volt hajlandó megnevezni.

2022 november 30., 14:25

Gulyás Gergely megint elmondta, hogy a baloldal azért küzd, hogy a tanárok ne kapjanak fizetésemelést

És már harmadszor vagy negyedszer mondta, hogy az EP-képviselők nettó 6 millió forintot keresnek.

2022 november 30., 14:24

Mikor születhet kormánydöntés az ársapkákról?

Gulyás elmondta, hogy legutóbb december 31-ig hosszabbítottak, de most valóban aggasztó hírek vannak az ellátást illetően. December 5-én életbe lépnek szankciók, a MOL százhalombattai üzemében is vannak problémák. A MOL-nak kell döntenie, hogy képes-e ellátni az országot a szükséges üzemanyaggal, vagy sem. A kérdés, hogy meddig tudjuk biztosítani az ország benzin- és dízelellátását.

Szentkirályi Alexandra ezután elvette a szót, mert nem EU-s témában kérdezett az Index munkatársa, így megkapta a szót a Magyar Fórum munkatársa, aki Cseh Katalinról kérdezett.

2022 november 30., 14:22

Index: Milyen vállalásokat kell még teljesíteni?

Navracsics azt mondta, például az antikorrupciós munkacsoport, a korrupcióellenes startégia megújítása, csaláselleni stratégia megújítása, illetve egy másik vonalon az igazságügyi kérdések is szerepelnek.

2022 november 30., 14:19

Gulyás: Talán abban is különbözünk az európai politikai elittől, hogy igyekszünk nyíltan is őszintén beszélni

Ezt a miniszter az Európai Bizottsággal való viták menetrendjével kapcsolatban mondta.

2022 november 30., 14:13

Az egész EU működése azon alapszik, hogy különböző ügyeket nem kapcsolunk össze egymással

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Ezt mondta Gulyás Gergely. A 24 kérdésére, hogy ezek szerint ez az elv már az RRF-fel megbukott. Gulyás Gergely ezt tagadta, Navracsics is azt mondta, hogy maga a Bizottság kérte, hogy ne legyenek összekötve, ezért is kellett három vonalon tárgyalni a különböző ügyekben.

2022 november 30., 14:10

Navracsics: Félreértéseken alapulnak az aggodalmak

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A 24 azt kérdezte, kiderült-e, hogy pontosan hogyan lehet kikerülni a pénzek befagyasztása alól. Navracsics azt mondta, folyamatosan egyeztetünk, ezért úgy tűnik, hogy néhány pont, amit a Bizottság aggodalomként fogalmazott meg, az valójában félreértésen alapul.

2022 november 30., 14:08

Gulyás Gergely: Nyíltan magyargyűlölő baloldali EP-képviselők hergelnek Magyarország ellen

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A miniszter azt mondta, az Európai Bizottság egyes tagjainál ez is játszhat szerepet, amikor esetleg szigorúbbak Magyarországgal szemben.

2022 november 30., 14:07

Gulyás: Még nem tudni, hogy dönt a kormány a nyugdíjemelésről

A mai ülésen erről is szó van.

2022 november 30., 14:06

Gulyás azt mondta, most hallott az ATV-től arról, hogy Ursula von der Leyen lehet, hogy nem jön Magyarországra

Csuhaj Ildikó azt mondta, a Szabad Európán olvasta. Gulyás azt kérdezte, melyik évtizedben.

2022 november 30., 14:04

Ha sikerül a partnerségi megállapodást aláírni

Akkor január elsejétől tudna a kormány már pedagógusbért emelni. Gulyás ezután a netto 6 millió forintot kereső ellenzéki EP-képviselőket szidta, akik szerinte a pedagógus-béremelést gátolják. Gulyás szerint januártól már több mint 20 százalékkal növelhetnék a béreket.

2022 november 30., 14:00

Navracsics többször elmondta

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

Hogy az Európai Bizottság azt a kommunikációs utat választotta, hogy először újságírókkal közlik a döntésüket, aztán a magyar kormánnyal.