Az európai kormányok soha nem látott lehetőséget kaptak Orbánék megbüntetésére

eu
2022 november 30., 11:09

Az Európai Bizottság szerda délelőtt úgy döntött, hogy annyira hanyag gazdája a magyar kormány az EU-s támogatásoknak, hogy legalább 3000 milliárd forintot nem szabadna odaadni neki a szokásos támogatási keretéből.

Hogy e hatalmas pénzt tényleg elzárják-e a magyar kormány elől, azt majd a tagállamok kormányai döntik el, talán már jövő kedden, de az is lehet, hogy csak később, de mindenképpen még karácsony előtt.

Ilyen típusú pénzmegvonás még sosem történt az EU-ban. Ez az első alkalom, hogy az EU intézményei használják az úgynevezett feltételességi mechanizmust. A mechanizmust olyan kormány ellen lehet bevetni, amelyik a jogállami rendszereket annyira lezülleszti, hogy veszélybe kerül az európai adófizetők pénze. Magyarország esetében ez cinkelt közbeszerzéseket, politikailag motivált ügyészséget, átláthatatlanul működő intézményeket jelent a Bizottság értékelése szerint.

Kevés volt a korrigálás

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.