A baltás gyilkos kiadatása után tíz évvel újra helyreállítjuk a diplomáciai kapcsolatainkat Örményországgal

POLITIKA
2022 december 01., 17:31
comments 15

„Immáron több mint tíz esztendeje, hogy megszakadtak a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok. Több előkészítő tárgyalás és kölcsönös gesztusok után azonban a mai napon örmény külügyminiszter kollégámmal megállapodtunk diplomáciai kapcsolataink helyreállításáról. Két keresztény ország esetében ez így helyes” - írja Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebookon.

A diplomáciai kapcsolatos még 2012-ben szakadtak meg a két ország között, miután Ramil Safarov 2004-ben Budapesten baltával verte szét a fejét egy örmény katonának, aki vele együtt a NATO egyik nyelvtanfolyamán vett részt Magyarországon. 2012-ben teljesen váratlanul az Orbán-kormány kiadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost azzal a feltétellel, hogy büntetését nem változtathatják meg. Safarov hazatérésekor azonnal elnöki kegyelemben részesült, és ünnepelve fogadták, majd alezredessé is kinevezték.. A botrányos kiadatás miatt Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatai Magyarországgal.

Szijjártó Péter azt írja, hogy a következő lépés a nagykövetek kölcsönös kinevezése. „A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása pedig megnyitja az utat a kereskedelmi, kulturális, oktatási és turisztikai együttműködések előtt” - írja.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.