A lengyel Orlen csoport 143 benzinkutat vett meg a Moltól

gazdaság
2022 december 01., 16:47

Piacra lépett a lengyel tulajdonú Orlen csoport Magyarországon, miután véglegesítették a Grupa Lotos csoport akvizícióját – közölte a vállalat. A Mol januárban írt alá megállapodást az Orlennel és a Grupa Lotosszal, ennek értelmében a Mol 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, és 185 töltőállomást értékesített 259 millió dollárért az Orlen csoportnak, amelyek közül 143 Magyarországon, 39 Szlovákiában található. Az Orlen eddig csak nagykereskedelmi területen volt jelen hazánkban.

A 143 hazai töltőállomásból 79 már most a csoport tulajdonába került, ezek jelenleg Lukoil márkanév alatt üzemelnek.

Így fognak kinézni az átvett benzinkutak
photo_camera Így fognak kinézni az ORLEN kutak Fotó: Orlen

Várhatóan jövő év márciusáig megtörténik a teljes arculatváltás, és már az új logó lesz a kutakon. A fennmaradó 64 töltőállomás átvételére és átnevezésére 2024 közepéig fokozatosan kerül sor. „Az Orlen-töltőállomások december elején nyitják meg kapuikat a magyar közönség előtt” – mondta Daniel Obajtek, a PKN Orlen igazgatótanácsának elnöke.

Eközben az Orlen Szlovákiában 39 töltőállomást vesz át a Moltól, így a vállalat ott összesen 91-et fog üzemeltetni 2023-tól. Az rlen így mindkét piacon a négy legnagyobb szereplő egyikévé válik. A vállalat hat európai országban – Lengyelországban, Németországban, Csehországban, Litvániában, Szlovákiában és Magyarországon – összesen közel 3000 töltőállomást üzemeltet. 2030-ig 3500 saját márkanéven működő kút üzemeltetését tervezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.