Az Európai Bizottság felszólította a fehérorosz hatóságokat, hogy engedjék szabadon Marija Kalesznyikavát

külföld
2022 december 01., 17:05

A fehérorosz hatóságoknak azonnal szabadon kell bocsátaniuk Marija Kalesznyikava ellenzéki vezetőt, az egészségi állapotáról szóló jelentések nagyon aggasztóak, rendkívül fontos, hogy megkapja a megfelelő orvosi ellátást és gondoskodást - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője csütörtökön, a testület szokásos napi sajtótájékoztatóján.

A tavaly szeptemberben politikai összeesküvés vádjával 11 év börtönbüntetésre ítélt Kalesznyikavát a hét elején ismeretlen okokból intenzív osztályra kellett szállítani. Stano felszólította a hatóságokat, hogy gondoskodjanak Kalesznyikava biztonságáról és jólétéről, "mivel illegális fogva tartása alatt ők viselik a felelősséget az egészségéért".

„Marija Kalesznyikavának nem a börtönben van a helye, azonnal szabadon kell engedni az összes politikai fogollyal együtt, akiket azért börtönöztek be, mert békésen tiltakoztak a két évvel ezelőtti, elcsalt elnökválasztások ellen” - nyomatékosította az uniós szóvivő. Felhívta a figyelmet arra, hogy az EU korlátozó intézkedéseket vezetett be a tüntetések elnyomásért felelős személyek és szervezetek ellen, és szankciós politikáját addig folytatja, amíg a fehérorosz rezsim elnyomja saját népét.

Az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rendszere ellen indított tiltakozó mozgalomban vezető szerepet vállaló Kalesznyikavát tavaly szeptember elején tizenegy év börtönbüntetésre ítélték, az illetékes fehérorosz bíróság a hatalom megszerzése érdekében szervezett összeesküvéssel, az állambiztonságot veszélyeztető akciókra való felhívással és szélsőséges szervezet létrehozásával vádolta.

A 2020. augusztusi elnökválasztás előtt Szvjatlana Cihanouszkaja, azt megelőzően pedig Viktar Babarika korábbi ellenzéki elnökjelölt kampánystábjához tartozott. Miután Babarikát még a kampány során korrupció gyanújával őrizetbe vették, Cihanouszkaja pedig emigrált a választási csalással vádolt Lukasenka megtorlása elől, Kalesznyikava volt az egyike azoknak, akik az új választás megszervezésére törekvő koordinációs tanács élére álltak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.