Engedélyezték a San Franciscó-i rendőrségnek, hogy gyilkolhassanak a robotjai

külföld
2022 december 01., 05:46
comments 4

Megszavazta San Francisco közgyűlése azt az új irányelvet, amelyben engedélyt adnak a rendőrségnek gyilkos robotok bevetésére, „ha a lakossági vagy hatósági személy élete veszélyeztetve van, és a fennálló veszély mértéke ezt indokolja.”

A város rendőrsége (SFPD) a BBC-nek elmondta, hogy jelenleg nincsenek halálos robotjai. Olyan eszközei viszont vannak, amiket bombák hatástalanítására és veszélyes anyagok kezelésére használnak, ezek többsége nem is tudna gyilkolni. Azt mondták, hogy a jövőben előfordulhatnak olyan forgatókönyvek, amikor halálos erőszakot alkalmazhat egy robot.

photo_camera QinetiQ MAARS (Modular Advanced Armed Robotic System) Washingtonban, 2009-ben. A MAARS a TALON robotsorozat része, amelyet az amerikai hadsereg használ. Fotó: JIM WATSON/AFP

A szóvivő azt is elmondta, hogy a robotokat „az erőszakos, felfegyverzett vagy veszélyes gyanúsítottakat mozgásképtelenné tehetnék, vagy zavarba hozhatnák őket.” Az intézkedés támogatói szerint csak szélsőséges helyzetekben lehetne alkalmazni az eszközöket. Az ellenzők szerint azonban a robotok felfegyverzése a rendőrség további militarizálódásához vezethet.

Az intézkedést egy keddi módosítással fogadták el, ami pontosítja, hogy a rendőrök csak a legvégső esetben használhatnak halálos robotokat. A felügyelőtanács azt is kikötötte, hogy csak magas rangú tisztek egy szűk köre engedélyezheti a használatát.

Dr. Catherine Connolly, a Stop Killer Robots (Állítsuk meg a gyilkos robotokat) nevű csoport munkatársa szerint a lépés „egyre inkább eltávolíthatja az embereket az erőszak alkalmazásától és az erőszak alkalmazásának következményeitől.”

A Dallasi Rendőrkapitányság már 2016-ban használt ölésre robotot. Egy bombák hatástalanítására használt eszközt szereltek fel bombával, hogy likvidálja a férfit, aki addigra 5 rendőrt ölt meg, és többet megsebesített. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt