Korányi Dávid: Az Action for Democracynek nincs kapcsolata sem a szabadkőművesekkel, sem a CIA-val

POLITIKA
2022 december 01., 17:45

„Soha nem adtunk pénzt politikai pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szemben a Fidesszel, amely az adófizetők pénzéből különböző szélsőséges politikai szövetségeseket támogat külföldön. Támogattunk egy demokráciapárti, antiautoritárius, EU-, NATO- és Ukrajna-barát narratívát, valamint az alapvető emberi méltóság és tisztesség védelmét. Tettük mindezt a törvényi keretek maximális betartásával” - közölte csütörtökön Korányi Dávid, az Action for Democracy nevű szervezet elnöke.

Korányi Dávid
photo_camera Korányi Dávid Fotó: Action for Democracy

A szervezet 1,8 milliárd forinttal támogatta a Márki-Zay Péter nevéhez fűződő Mindenki Magyarországa Mozgalmat, és a nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés szerint összesen 3 milliárd forintot küldött Magyarországra.

Közleményében Korányi kitér arra is, hogy a szervezetet nem támogatta semmilyen formában sem az amerikai Kongresszus által a demokrácia terjesztésére létrehozott National Endowment for Democracy (amivel a NIK diasorán többször is összefüggésbe hozták a szervezetet), sem a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézet, továbbá nincs kapcsolatuk „sem a szabadkőművesekkel, sem a CIA-val”.

Bár sem magyar, sem amerikai törvények nem kötelezik erre a szervezetet, független auditet kérnek „annak érdekében, hogy a támogatások eredetét megnyugtatóan, valamint az MMM-mel kötött szerződéses kötelezettségünk teljesítését bizonyítani tudjuk, (...) amely igazolni fogja, hogy az MMM-nek juttatott összes pénzünk magyar állampolgároktól származik.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.