A nyilvános titkosszolgálati jelentés szerint az Action for Democracy 3 milliárd forintot küldött Magyarországra

választás 2022
2022 november 23., 15:31
comments 83

Az Országgyűlés honlapján elérhető a Nemzeti Információs Központ (NIK) rövid tájékoztatója, amiben több új információ van az ellenzék tengerentúli támogatásáról – írta meg a 24.

A Parlament nemzetbiztonsági bizottságának múlt heti ülésén mutatták be azt a titkosszolgálati jelentést, aminek egyes részeit – a bizottságot vezető jobbikos Sas Zoltán kérésére – feloldották a titkosítás alól. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető és Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt is ezt kérte.

A beszámoló szerint a NAV és a rendőrség mellett a polgári titkosszolgálatok folytatnak vizsgálatokat az USA-ból érkező támogatások ügyében.

Az országgyűlési választás után derült ki, hogy az Action for Democracy 1,8 milliárd forinttal támogatta Márki-Zay Mindenki Magyarországa Mozgalmát. A februárban alakult, bevallása szerint demokratikus értékeket ápoló civileket és kezdeményezéseket támogató NGO ügyvezetője Korányi Dávid, aki Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója volt a Városházán.

photo_camera Illusztráció: Kőhalmi Péter/AFP

A jelentés szerint a pénzből az MMM kb. 1,4 milliárdot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó Datadat-csoportnak. Az Action for Democracy ezen felül utalt az Oraculum 2020 Kft.-nek is 1 milliárd forintot, ami a jelentés szerint 324 milliót továbbutalt a DatAtadat Professionalnek, ami további 148 millió forintot is kapott az Action for Democracytől.

Az Oraculum 2020 Kft. az Ezalenyeg.hu kiadója, a tulajdonosa Páva Zoltán, aki már dolgozott az MSZP-seknek, őt is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel. Az Ezalenyeg.hu a választás előtt 227 millió forintot költött hirdetésekre a Facebookon.

A jelentésben az is áll, hogy egyértelmű a kapcsolat az Action for Democracy és az „Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői közt”. (24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.