Az ellenzéki ezalenyeg.hu-t üzemeltető Páva Zoltán telefonját is feltörték a Pegasus kémszoftverrel

POLITIKA
2021 szeptember 08., 05:37
comments 1

A Direkt36 ír arról, hogy idén tavasszal két alkalommal is feltörték az egykori MSZP-s politikus, Páva Zoltán telefonját a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel. Páva az ellenzéket támogató ezalenyeg.hu nevű oldal üzemeltetője. Az oldal különösen Facebookon aktív, a 2019-es önkormányzati választások előtt ez az oldal költötte el a legtöbb pénzt a közösségi oldalon.

Páva telefonját az Amnesty International és a Citizen Lab biztonsági szakértői vizsgálták meg, és megállapították, hogy idén március 16. és 24., illetve május 23. és 27. között jelen volt a kémszoftver az eszközön. Azt nem lehet utólag megtudni, hogy a támadók mit tettek a telefonon, de az biztos, hogy mindenhez hozzáférhettek: az összes adat és elérhetőség mellett még a mikrofont és a kamerát is bekapcsolhatták távolról.

A Pegasus-ügy júliusban robbant ki, amikor világszerte 50 ezer telefonszám került elő, melyeket megfigyelhettek az izraeli kémszoftverrel. A nemzetközi újságírói munkában Magyarországról a Direkt36 vett részt, ők 300 magyar telefonszámról írtak. Páva száma ezen még nem szerepelt, feltételezésük szerint azért, mert az adatbázis még az ő célponttá válása előtt szivárgott ki.

A lap hangsúlyozza, hogy számos információ utal arra, hogy a Pegasus magyarországi bevetése mögött a magyar állami szervek állhatnak: a Direkt36-nak korábban egy egykori magyar titkosszolgálatit tiszt elmondta, hogy információi szerint 2018 óta használják a magyar nemzetbiztonsági szervek az izraeli szoftvert, míg a szoftvert gyártó NSO egykori alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország megvásárolta a szolgáltatást. A botrány kirobbanása után a magyar kormány részéről sem tagadta egyértelműen senki azt, hogy a magyar állam az NSO ügyfele lett volna.

Páva Zoltán még nyáron, a botrány kirobbantása előtt vizsgáltatta meg a telefonját a Citizen Lab szakembereivel, mert több furcsaságot is észlelt: volt, hogy megszakadtak a hívásai olyan helyen, ahol elvben rendes térerő volt, máskor meg beszélgetés közben olyan hangokat hallott, mintha partnere víz alól beszélt volna. A CitizenLab kimutatta a Pegasus nyomait, ahogy később az Amnesty International szakemberei is.

Páva „kétségbeejtőnek és félelmetesnek” nevezte, hogy Magyarországon okot adhat a megfigyelésre az, ha egy újságíró, ügyvéd vagy üzletember nem azt gondolja, amit a kormányoldal, és ennek hangot ad: „Nagyon bízom abban, hogy azok, akikről kiderült, hogy megfigyelés alatt álltak, nem félnek. Én biztosan nem félek, és azért is akarom, hogy nyilvánosságra kerüljenek a történtek, mert nincs takargatnivalóm” – mondta el a lapnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.