Varga Judit nem ismerte el, de nem is tagadta, hogy a Pegasust bevethették Magyarországon

POLITIKA
2021 július 19., 16:45

Az igazságügyi miniszter szerint Magyarországon szakmai alapon működik a titkosszolgálat, és a döntései nem pártállás vagy foglalkozás, hanem az adott tevékenység alapján születnek. Varga Judit a brüsszeli sajtótájékoztatóján a lehallgatási botránnyal kapcsolatos kérdésekre a Népszavának azt mondta: „Egyértelmű, hogy az alkotmányosság megdöntésére irányuló cselekedetek, illetve a külföldi hírszerzés gyanús eseteinek a feltárása esetén szükség van a fellépésre.”

Azt kérdezték, Varga tudott-e a kémszoftver beszerzéséről, mennyibe került, engedélyezett-e megfigyelést a titkosszolgálati eszközzel, és szükségesnek tart-e vizsgálatot, hogy kiderüljön, törvényes volt-e az újságírók és vállalkozók megfigyelése.

Az igazságügyi miniszter nem adott konkrét válaszokat, hanem azt mondta, a 21. században minden komoly és tisztességes államnak kellenek megfelelő technikai eszközök, amikkel el tudja látni a nemzetbiztonsági feladatait. Azt mondta:

„Egy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Ne legyünk nevetségesek, ilyen eszközökre minden országnak szüksége van! Az egy illúzió, ha ebből bárkik bármilyen ügyet próbálnak csinálni.”

„Ebben az alkotmányos rend által biztosított titkos információgyűjtési rendszerben az Igazságügyi Minisztériumnak az a feladata, hogy vizsgálja a jogszabályi feltételek teljesülését. Egy erre kijelölt munkatárs fogadja el, illetve tagadja meg az engedélyeket. Az egész rendszer, mint minden jogállamban, az Országgyűlés erre kijelölt bizottságának, a nemzetbiztonsági bizottságnak az ellenőrzése alatt zajlik” – mondta az igazságügyi miniszter.

Miután az ellenzék a Pegasus-ügy miatt a nemzetbiztonsági bizottság összehívását kezdeményezte, a Fidesz-frakció közölte: „A baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják, ezért nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása.”

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A Népszava megkérdezte Varga Juditot, hogy nemzetbiztonsági veszélynek tekinti-e azt az (egyelőre) öt újságírót, akit az izraeli kémszoftverrel lehallgattak Magyarországon. Varga azt mondta: „Ez egy szakmai kérdés, aminek a megítélésére nem vagyok illetékes. A döntés nem foglalkozáshoz vagy politikai pártálláshoz kötött, a szolgálatoknak azt mérlegelve kell javaslatot tenniük (a megfigyelésre), hogy veszélyben vannak-e a magyar nemzetbiztonsági érdekek, az alkotmányos rend megdöntése, fennáll-e a külföldi hírszerzés gyanúja. Erre megvannak a megfelelő szakmai szempontok, ami alapján mindez történik. A titkosszolgálatok szigorú szakmai és nem politikai irányítás alatt működnek.”

A Le Monde-nak adott interjújáról Varga azt mondta, egyetlen kérdést és feleletet sem húzott ki belőle. A Washington Post szerint a francia lap interjút készített Vargával, és a riporter megkérdezte, teljesítené-e azt a kérést, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy politikai ellenfelet. Varga felháborodva válaszolta, hogy már a kérdést is provokációnak tartja, de az irodája másnap azt kérte a Le Monde-tól, hogy töröljék a kérdést és a választ az interjúból. Varga Judit tagadta, hogy ilyen kérést továbbítottak volna a francia újsághoz. (Népszava)