A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint vannak rendelők, ahol már kabátban ülnek a betegek

energia
2022 december 02., 08:59
comments 8

Nagy Ákos fogorvos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a Népszavának azt mondta: „Van már olyan háziorvosi és házi fogorvosi rendelő, ahol letekerték a fűtést, a betegek a váróban kabátban ülnek.”

A háziorvosok és a fogorvosok a belügyminisztertől kértek segítséget a rezsiszámláik kifizetéséhez, mert van alapellátó, aki 5-10-szeres kiadásnövekedésről számolt be. Azt kérték, növelje 640 ezer forintra az alapellátóknak járó rezsitámogatás összegét.

A praxisok többsége önkormányzati rendelőben működik, de a szintén küszködő önkormányzatok nem adnak támogatást a megnőtt rezsire. Nagy Ákos azt mondta, a kamara háziorvosi csoportja felmérte, mekkora a baj: a kérdőívükre 1600 körzetből érkezett válasz, a válaszadók kétharmada háziorvos, egyharmada fogorvos, és a körzetek háromnegyedében többen is használják ugyanazt a rendelőt.

A III. kerületi Csobánka téri Szent Margit Rendelőintézet egyik várója a felújítás előtt 2018. július 16-án.
photo_camera A III. kerületi Csobánka téri Szent Margit Rendelőintézet egyik várója a felújítás előtt 2018. július 16-án. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A felmérés szerint a praxisok több mint kétharmadában gáz, ötödében távhő fűt, és a praxisok több mint felében nincs az alapértelmezett fűtésen kívül más lehetőség. Kevesebb mint egyharmaduknak van fűtésre is alkalmas légkondicionálójuk, megújuló energiaforrásuk pedig a nyolcaduknak van.

Most a fogorvosok havi 380 ezer, a háziorvosok havi 520 ezer forintot kapnak „rezsitámogatás” jogcímen, de ez nemcsak rezsitámogatás, hanem egyfajta alapdíja is a praxisoknak, amiből bért, eszközöket, tehát a rezsin kívül más napi költséget finanszíroznak a rendelőkben – mondta el Nagy Ákos, aki szerint miközben közfeladatot látnak el, az önkormányzatok háromnegyede nem ad iparűzésiadó-kedvezményt vagy mentességet, ezért kérik, hogy a praxisok közfinanszírozásból származó bevétele legyen teljesen iparűzésiadó-mentes. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.