Macron szerint van olyan igénye Putyinnak, ami megfontolandó

háború
2022 december 4., 11:19
comments 113

„ [...] Az egyik lényeges pont, amellyel foglalkoznunk kell – ahogy Putyin elnök mindig is mondta –, az az orosz félelem, hogy a NATO egészen az ajtajukig ér, és olyan fegyvereket telepít, amelyek fenyegethetik Oroszországot” – mondta Emmanuel Macron francia elnök az Egyesült Államokban tett látogatása során a francia TF1 televíziónak.

photo_camera Emmanuel Macron Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Macron szerint Vlagyimir Putyin igénye valamiféle biztonsági szankciók iránt egy megfontolandó szempont a Nyugat számára. Azt mondta, Európának elő kell készítenie a jövőbeli biztonsági architektúráját.

„Ez a téma a béke témáinak része lesz, ezért át kell beszélnünk, hogy mire vagyunk készek, hogyan védjük meg szövetségeseinket és tagállamainkat, és közben hogyan adjunk garanciákat Oroszországnak azért, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz” - mondta a francia elnök.

Macron megjegyzései azonnal bírálatokat váltottak ki, megszólalt például Linas Linkevicius, Litvánia volt védelmi és külügyminisztere is.

„Oroszországnak minden biztonsági garanciája megvan akkor, ha nem támadja meg, nem annektálja, vagy foglalja el szomszédait" - írta vasárnap a Twitteren.

„Ha valaki olyan új biztonsági architektúrát akar létrehozni, amely lehetővé teszi egy terrorista állam számára, hogy folytassa a megfélemlítésre épülő módszereit, gondolja át ezt még egyszer, ez nem fog működni" – írta Linkevicius.

Oroszország és az Egyesült Államok a héten egyaránt kijelentette, hogy elvben nyitottak a tárgyalásokra, bár Joe Biden elnök azt mondta, hogy csak akkor tárgyalna Putyinnal, ha a Kreml vezetője biztosítaná, hogy ő is érdekelt a háború befejezésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt