Oxigénhiány végezhetett a Dagesztánban partra sodródott 2500 kaszpi fókával

ÁLLAT
2022 december 05., 17:05

Oxigénhiány okozhatta a fókák tömeges pusztulását a Kaszpi-tenger dagesztáni partszakaszán, környezetszennyezésre utaló jeleket nem észleltek – mondta Szvetlana Ragyionova, az orosz szövetségi természetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) vezetője a Rosszija 24 televíziónak.

A hétvégén közölt jelentések szerint kb. 2500 kaszpi fóka tetemére bukkantak a Kaszpi-tenger dagesztáni partvidékén. A regionális természeti erőforrások minisztériuma szerint pusztulásukat „természeti tényezők” okozták. A tárca által kiadott tájékoztatás szerint a kaszpi fókák állománya stabil, 270-300 ezer példányból áll.

„Nem látunk mechanikai sérülést, sem háló vagy más halászeszköz okozta sérülést, ezért a tudósok most felboncolják az állatokat. Az előzetes adatok szerint a hypoxia nyomait látjuk az állatok szervezetében, azaz olyan elváltozást, amit oxigénhiány okoz” – mondta Ragyionova, aki szerint az elhullott kaszpi fókákat most a legjobb szakemberek vizsgálják, akik a tömeges pusztulás helyszínére utaztak.

Kaszpi fóka teteme 2020-ban Mahacskalánál.
photo_camera Kaszpi fóka teteme 2020-ban Mahacskalánál. Fotó: HANDOUT/AFP

A Roszprirodnadzor vezetője szerint a tüzetesebb vízmintaelemzések a hét vége felé készülnek el, de egyelőre nem találtak sem komolyabb vízszennyeződésre, sem akut mérgezésre utaló jelet az állatoknál.

A kaszpi fóka a Kaszpi-tenger egyetlen endemikus (csak az elterjedési terület határain belül élő) tengeri emlősfaja, ami egyedülálló szerepet játszik a helyi ökoszisztémában. A kifejlett példányok hossza eléri a 160 cm-t, testtömege pedig a 100 kilót. A fóka főként hallal táplálkozik, így a táplálékpiramis csúcsán áll, és a felnőtt egyedeknek nincs természetes ellenségük.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2008-ban veszélyeztetett állatfajnak nyilvánította. Dagesztán 2015-ben programot fogadott el a faj megőrzésére. A kaszpi fóka 2020-ban bekerült az oroszországi védett fajokat tartalmazó Vörös Könyvbe. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.