Csak Ausztria ellenzi Románia schengeni csatlakozását

külföld
2022 december 06., 15:11
comments 2

Románia schengeni csatlakozása szerepel az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsa csütörtöki ülésének napirendjén, és az utolsó pillanatig tartanak majd az erről szóló egyeztetések, mondta a román államfő az EU-Nyugat-Balkán csúcs előtt Tiranában. Klaus Iohannis elmondta, hogy még folynak az egyeztetések a tagállamok között, szerinte elképzelhető, hogy nem egyszerre, hanem külön-külön dönt az EU Tanácsa Bulgária és Románia felvételéről. A román média szerint már csak Ausztria ellenzi a a csatlakozást, a szintén Tiranában tartózkodó osztrák kancellár kitart azon álláspontja mellett, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács csak Horvátország schengeni csatlakozását hagyja jóvá a csütörtöki ülésén, Románia és Bulgária csatlakozását ne fogadja el. Karl Nehammer kijelentette:

"Ausztria részéről nincs meg a hozzájárulás Bulgária és Románia csatlakozásához. Több időre van szükség. Ausztriában 75 ezer illegálisan belépett migráns tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy valahol átszöktek az EU külső határán, és bejutottak egy belső országba, amilyen Ausztria. Előbb erre a biztonsági kérdésre kell választ kapnunk."

Korábban a holland kormány is erős kritizálta a schengeni övezet bővítését, múlt pénteken viszont úgy döntött, hogy jóváhagyja Románia és Horvátország csatlakozását, de megakadályozza Bulgária felvételét, mivel úgy véli, hogy ez az ország nem felel meg a feltételeknek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.